ECONOMIC

Aproape 800.000 de documente eliberate online de ANCPI în 2022

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a eliberat, online, prin intermediul platformei EPAY.ANCPI.RO, peste 761.000 de documente, în primele cinci luni ale anului 2022. În luna mai 2022, ANCPI a eliberat online 151.528 de extrase de carte funciară pentru informare şi 18.480 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan. Documentele eliberate online de ANCPI, fără semnătură olografă, sunt recunoscute de instituţiile administraţiei locale şi centrale, bănci, avocaţi, notari etc.

În perioada ianuarie – mai 2022, ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a furnizat, online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro, 677.990 de extrase de carte funciară pentru informare şi 83.235 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan. În primele cinci luni ale anului trecut, ANCPI a eliberat online 656.548 de extrase de carte funciară pentru informare şi 75.058 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan.

Totodată, în primele cinci luni ale anului 2022, pe platforma epay.ancpi.ro şi-au făcut cont 35.143 de utilizatori noi, care au înregistrat 555.926 de comenzi.

Preţul unui extras de carte funciară pentru informare eliberat online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro, este de 20 de lei, în condiţiile în care la ghişeele oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară costul este de 25 de lei. Dacă documentul solicitat este disponibil în format electronic, va putea fi descărcat din contul creat de utilizator în câteva minute. În cazul în care extrasul nu a fost convertit în format electronic, timpul de aşteptare este de cel mult două zile lucrătoare.

Preţul unui extras din planul cadastral, pe ortofotoplan eliberat online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro, este de 15 lei.

Platforma EPAY.ANCPI.RO este gestionată de ANCPI şi poate fi utilizată atât de persoane fizice, cât şi juridice. Comenzile sunt plasate online, iar plata este efectuată cu un card bancar.

În prezent, numărul proprietăţilor înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de peste 19,5 milioane, reprezentând circa 43% din numărul total estimat de imobile din România. Astfel, extrasele de carte funciară solicitate pentru aceste proprietăţi vor putea fi descărcate de către utilizatorii platformei epay.ancpi.ro în cel mai scurt timp.

SERVICIUL COMUNICARE AL AGENŢIEI NAŢIONALE DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ