ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Aproape o sută de mii de copii din România au părinţii plecaţi

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinții plecați la muncă în străinătate era, la finele primului semestru al acestui an, de 18.403, în timp ce totalul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate era de 96.723, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Cei mai mulţi dintre aceştia au rămas în grija rudelor, potrivit AGERPRES.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la sfârşitul primului semestru al acestui an, 96.723 de copii aveau cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate. Dintre aceştia, aproape 20 % aveau chiar ambii părinţi plecaţi.

Cifrele mai arată că aproape 13.000 de copii rămaşi acasă provin din familii în care părintele, unic susţinător, se afla la lucru în afara ţării.Cei mai mulţi minori cu părinţi plecaţi în străinătate, aproape 95 %, au rămas în grija rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie. Restul au fost plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Salvaţi Copiii, minorii rămaşi acasă, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, se confruntă adesea cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional.