DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE

Ardelean hotărât. La 105 ani citește fără ochelari, cântă la vioară, e sănătos și s-a vaccinat anti-COVID

Cel mai bătrân om din Ardeal s-a vaccinat împotriva COVID-19. Are 105 ani, deci peste un secol de viață, dar citește fără ochelari, cântă la vioară şi e plin de speranţă. S-a născut la 25 octombrie, localitatea Chiojd, comuna Ţaga, judeţul Cluj, 1915”.

A plecat în război la 25 de ani și nu a avut o viață ușoară. „La al Doilea Război Mondial, am fost în Caucaz, am fost rănit, am avut noroc că nu am prea atacat până în aprilie ’43, când a început ofensiva mare a rușilor. Numai eu am fost rănit și am venit în țară”, povestește colonelul în rezervă.

„În viață nu am fost bolnav niciodată, de nimic, cu ficatul, de ceva. Am avut 43 de ani de serviciu, dar nu am avut nicio zi de concediu medical”, spune cu mândrie Iosif Rusu.

Deși are o vârstă la care majoritatea oamenilor, dacă ar atinge-o, ar suferi de sechele neurologice, Iosif Rusu știe perfect rusă şi franceză. Iar acum învață limba engleză.

„M-am hotărât să mă vaccinez, ca să-i mai păzesc pe ai mei”

Starea de urgență și pandemia a fost grea pentru domnul Iosif. Toată familia a încercat să-l protejeze şi l-au ținut departe de cei dragi.

„M-am hotărât să mă vaccinez ca sa-i mai păzesc pe ai mei și sa prind imunitate mai multă. (Reporter: Nu v-a fost frică?) Nu…am facut și ăla, antigripal, tot așa e. Nu te doare, nu nimic, o înțepătură și gata”, explică Iosif Rusu.

Secolul de existență l-a trăit în armonie cu muzica. A fost profesor, şi mulţi dintre directorii de filarmonici și de instituții importante au fost elevii lui.

Vioara pe care o are este din 1940.

„Cânt, dar până ascultă mâna asta dreaptă…, stânga mai merge!” – spune domnul Rusu.

Iosif Rusu va face a doua doză de vaccin anti-COVID pe 8 februarie.