DIN TRANSILVANIA

Arhiepiscopia Clujului şi-a prezentat proiectele pentru 2019

Sâmbătă, 26 ianuarie 2018, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale, care a făcut bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2018 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum oficiată în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox.

Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:

Anul trecut au fost realizate trei proiecte importante care au marcat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire: inaugurarea în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj a statuilor Episcopului Nicolae Ivan şi a Mitropolitului Bartolomeu Anania, sfinţirea Bisericii “Schimbarea la Faţă” din Cluj şi sfinţirea Mănăstirii “Mihai Vodă” din Turda.

Misiunea în rândul tinerilor:

La Întâlnirea înternaţională a tinerilor ortodocşi, organizată la Sibiu, şi la Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, de la Zalău au participat peste 500 de tineri din Arhiepiscopia Clujului. Anul trecut au fost organizate la Centrul misionar “Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Nicula, Mărişel, Vişagu sau Bobota 23 tabere pentru copii, tineri sau familii cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenţiei consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar şi tabere pentru 200 de tineri din afara graniţelor ţării. La toate acestea au participat peste 1800 de tineri.

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a organizat, în perioada 16-22 septembrie 2018, la Centrul misionar “Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cea de-a treia ediţie a Tebarei Tradiţie şi noutate, la care au participat 60 de tineri din întreaga ţară, dar şi din Basarabia, Bucovina de Nord şi Cernăuţi, dedicată Anului Centenar.

Au fost aduse într-o stare avansată lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 80.000 de lei, la care se adaugă şi bursele şi premiile în valoare de 45.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate:

Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale şi paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane. Au fost derulate 10 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Anul trecut a fost deschis, în cadrul Asociaţiei “Filantropia” Bistriţa, serviciul de transport medical pentru pacienţii hemodializaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, care are la dispoziţie 8 ambulanţe. A fost deschisă o nouă biserică pentru comunitatea de romi de la Pata Rât şi a fost hirotonit un preot de etnie romă pentru comunitatea din Turda.

În anul 2018 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 878.840 lei: din “Fondul Filantropia”, suma 114.800 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul “Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.130 lei şi suma de 245.843 lei, rezultată în urma colectei Organizate în Postul Crăciunului şi suma de 58.087 lei, rezultată în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. A fost organizată o colectă specială pentru victimele incendiilor din Grecia, în urma căreia s-au strâns 200.000 lei.

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 488.333 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii şi parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

În anul 2018, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 34 de biserici.

Proiectele pentru anul 2018:

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social “Sfântul Apostol Andrei” din Cluj, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Făget, inaugurarea cabinetului stomatologic social al Policlinicii “Sfântul Pantelimon” din Cluj-Napoca, inaugurarea Centrului rezidenţial pentru persoane vârstnice de la Gledin, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistriţa, deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna şi a Locuinţei protejate pentru persoane vârstnice la Ciucea, dar deschiderea ectivităţilor din cadrul Centrului educaţional “Grigore Pletosu” din Bistriţa.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30. Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei
Pr. Bogdan Ivanov