DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului a renunțat la 500.000 de lei, pentru a fi donați Spitalului Județean

Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului a anunţat că banii alocaţi de Consiliul Judeţean vor fi direcţionaţi către echipamente medicale. E vorba de cei 500 000 de lei alocaţi de CJ Sibiu Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului.

Din milionul de lei alocat prin bugetul Consiliului Județean pentru finanțarea bisericilor din județ, Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului îi revenea cea mai mare sumă – 785.000 de lei. Din această sumă, conducerea Arhiepiscopiei a renunțat la 500.000 de lei, ”pentru sprijinirea nevoilor urgente existente în spitale pentru combaterea infecțiilor cu noul coronavirus”, informează turnulsfatului.ro.

”În aceste vremuri de încercare și îngrijorare, provocate de răspândirea crescândă a contaminării cu coronavirusul Covid-19 în țara noastră, luând act cu multă responsabilitate de nevoile stringente ale echipamentelor necesare în spitalele din județul Sibiu, am hotărât în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului să comunicăm prezenta adresă către Consiliul Județean Sibiu, prin care solicităm ca suma de 500.000 de lei (…) să fie redirecționată pentru sprijinirea nevoilor urgente existente în spitale”, se arată în adresa semnată de ÎPS Laurențiu Streza și transmisă conducerii CJ Sibiu.

Restul banilor care rămân alocați Arhiepiscopiei vor fi folosiți pentru ridicarea unei grădinițe în cartierul Arhitecților. ”Conform legii nr.82/2001, art.3, care prevede stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, CJ Sibiu a alocat în bugetul pe anul 2020 suma de 1.000.000 lei destinată pentru întreținerea și funcționarea, construirea ori repararea lăcașelor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând unităților de cult. Din această sumă, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu i-a revenit 785.000 lei. Diferența rămasă, de 285.000 lei va fi investită de Arhiepiscopie exclusiv în lucrările de construcție și amenajare ale Grădiniței ”Sf. Nicolae” din Cartierul Arhitecților, din Cisnădie”, informează reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă transmis redacției Turnul Sfatului.

”O prioritate către care este direcționată suma de 357.680 lei este creșterea capacității secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Achiziția de noi paturi și echipamente se impune în regim de urgență în contextul actual, pentru a pregăti secția ATI să poată trata în viitorul apropiat un număr cât mai mare de persoane care vor avea nevoie de terapie asistată. Menționăm că această sumă completează suma de 3,6 milioane de lei deja investită de spital în acest sens”, se arată în comunicatul CJ Sibiu.

Peste 1,64 de milioane de lei vor fi folosiți pentru achiziția de materiale ”absolut necesare cadrelor medicale în contextul pandemiei”. ”Este vorba de materiale de protecție, care constau în consumabile sanitare, măști, halate, protecție încălțăminte, ochelari, viziere și alte echipamente de protecție, toate de unică folosință. Pe lângă materialele de protecție, din această sumă se vor achiziționa și teste rapide RT-PCR pentru diagnosticare, reactivi, termometre, echipament medical pentru secțiile de linia I Anestezie și Terapie Intensivă, Contagioase adulți, Serviciul de Urgență. O altă categorie de materiale este reprezentată de materialele și echipamentele de dezinfecție: filtre antivirale, recipiente de dezinfecție, , mașini de spălat și uscătoare și nu numai, materiale de curățenie și dezinfecție”, potrivit CJ Sibiu.

foto credit: turnulsfatului.ro