OPINII

Aşa s-a format Sistemul

Autor: Catalin Avramescu

Cetăţenii votează. Se schimbă guverne. Însă “oamenii de bază” rămân. Ei păpuşează România.

Să nu se creadă măcar o clipă că partidele nu au nici o vină. Ele sunt curele de transmisie. Conduse de oameni slabi, lacomi, incompetenţi şi şantajabili, ele funcţionează precum pistele acelea de aterizare tăiate în junglă pentru avioanele traficanţilor de droguri. Se aprind luminile de semnalizare (campania electorală), aterizezi (iei mandatul), încarci marfa (mulgi Bugetul).

Cine sunt aceşti oameni? Cei mai mulţi sunt legaţi cu fire de serviciile secrete. De fapt, termenul de “servicii secrete” induce în eroare. Nu e nimic secret aici. Lumea ştie cine este Cutărescu. “E cu băieţii…”. Nici Cutărescu nu se fereşte. Te “rezolvă” la vedere…

SRI şi SIE au fost întotdeauna ceea ce sunt acum. Grupuri de interese. La fel era şi Securitatea, coca din care au fost plămădite, în pripă, în 1990. Securitatea însă era ţinută în lesă de Secretarul-General al Partidului, care avea grijă să pună la Interne nişte oameni de casă, iar în funcţiile de execuţie nişte brute fără aspiraţii politice. După Revoluţie, această formă primitivă de control a dispărut.

Iar reţelele Securităţii au continuat să funcţioneze. Chiar când oamenii ieşiseră pe străzi să îşi ceară libertatea, agenţii Securităţii încă mai strângeau “informaţii”. Câteva zile şi-au căutat stăpân. La sfărşitul lunii Decembrie l-au găsit.