ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Astăzi – Patru mari artiști pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca

Astăzi, 10 februarie 2018, cu începere de la ora 18,30 pe scena din sala mare a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, patru mari artiști se reîntorc în orașul unde și-au terminat studiile, pentru  premiera-eveniment ,,Elixirul dragostei”.

„Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.

Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.”

Rolul Adinei este interpretat de soprana Luiza Fatyol, care, în prezent, cântă la Deutsche Oper am Rheim Düsseldorf, Nemorino de celebrul tenor Ştefan Pop, un apropiat al maestrului Placido Domingo, Belcore este interpretat de baritonul Bogdan Baciu, care, la fel ca Luiza, cântă la Deutsche Oper am Rheim Düsseldorf,  iar Dulcamara de bas-baritonul Zoltan Nagy, la ora actuală unul dintre cei mai apreciați soliști de operă ai lumii.

Toţi patru au urmat cursurile Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

 

DAVID CRESCENZI – Dirijor

MATTEO MAZZONI (invitat) – Regia artistică

LUIZA FATYOL (invitată) – Adina

ȘTEFAN POP (invitat) – Nemorino

BOGDAN BACIU (invitat) – Belcore

ZOLTAN NAGY (invitat) – Dulcamara

OANA TRÎMBIȚAȘ (debut) – Giannetta

ALIN BARNA – Notarul

 

ORCHESTRA ȘI CORUL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

 

ADELA BIHARI – Acompaniamentul recitativelor

 

EMIL MAXIM – Maestru de cor

CORNELIU FELECAN – Dirijor cor

ALINA SIMONA NISTOR – Asistență regie artistică

FLAVIU MOGOȘAN – Dirijor asistent

CRISTINA ALBU – Regie scenă culise

 

ADELA BIHARI, LUCIAN DUȘA, OVIDIU MOLDOVAN, LELIA SERAFINCEANU – Pregătirea muzicală a soliștilor

IOANA GRÜNNER – Pregătirea muzicală a corului

 

MONICA DENIȚIU, LIANA OLTEAN – Sufleori