Astăzi prăznuim Întâmpinarea Domnului

de Mihai Sărmăşan

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea este una cu dată fixă, stabilită la 40 de zile de la Naşterea Domnului, şi aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost adus la templu, pentru a fi închinat Domnului.

Potrivit Legii Vechiului Testament, la 40 de zile de la venirea pe lume a unui copil de parte bărbătească, familia avea datoria să ducă pruncul să-l închine la Templu. Momentul era folosit şi pentru curăţirea mamei. În Templu au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi proorociţa Ana.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494 şi a înlocuit stravechea sărbătoare păgâna a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc procesiuni cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan sau Lupercus, ocrotitorul turmelor împotriva lupilor. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca îndatorire a mamelor de a aduce copiii la biserică, la patruzeci de zile după naştere, pentru închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Pentru spor şi sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioşii cinstesc icoana Maicii Domnului numită ,,Îmblânzirea inimilor împietrite” sau ,,Profeţia lui Simeon”. Credinţa populară spunea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi îşi vede umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă şase săptămâni.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.