ACTUALITATE

Astăzi se împlinesc 15 ani de la depunerea documentelor de ratificare în vederea aderării la NATO a României

În urmă cu 15 ani, la 29 martie 2004, România adera la NATO depunând instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, stat depozitar ala cestei alianțe (adică, stat ce păstrează textul original al tratatului și care primește toate isntrumentele, notificările și comunicările la tratat, respectiv cerrile pentru aderare). Depunerea documentelor de ratificare venea ca urmare a invitației adresate României, la summit-ul NATO de la Madrid (8 iulie 1997),  de a se alătura NATO.

După depunerea documentelor de ratificare, la 2 aprilie 2004, a avut loc ceremonia oficialăa a arborării drapelului României la sediul NATO. În acest an, pe 2 aprilie, Parlamentul României va marca 15 ani de la aderarea României la NATO printr-o şedinţă solemnă a camerelor reunite, în care se va adopta o declarație.

Potrivit MAE, ,,NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la data de 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 29 de state membre din Europa și America de Nord. Alianta este o asociere de state libere unite prin hotărârea lor de a-si proteja securitatea, prin garantii reciproce si relatii stabile cu alte tari.

Scopul esenţial al NATO este acela de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. În acest sens, art. 4 din Tratatul Nord-Atlantic permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii ce țin de securitate și apărare, în timp ce art. 5 din Tratatul de la Washington consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă, astfel ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.