EDUCAŢIE/CULTURĂ

Ateism sau creștinism?

Clubul Marile Cărți vă invită la Oradea la conferința-eveniment ATEISM SAU CREȘTINISM susținută de scriitorul Mihail Neamțu.

Care este menirea noastră pe pământ?

Deși fascinat de tot ce îl înconjoară, de multe ori, omul se lasă pradă tentațiilor și speculațiilor ateismului care îi spun că vine de nicăieri și merge spre nicăieri. I se sugerează tot mai des că întrebările existențiale nu-și mai au rostul. Totul este lipsit de sens. Nimic nu dă vreo direcție vieții. Nimic nu contează pentru că nu există nimic dincolo de moarte.

Cu ce rămânem la capătul vieții?

Cu o lume fluidă, în care triumfă nimicul și nimicnicia. Existența este lipsită de un fundament solid. În absența lui Dumnezeu, scopul final al vieții dispare pentru orice făptură. Într-o astfel de lume iubirea n-are alt temei decât pofta. Prietenia înseamnă doar interes și ipocrizie. Văduvit de orice paternitate spirituală, omul este redus la o moleculă de carbon. El se risipește într-o viață fără sens, taine, ecouri revelatorii ori semne enigmatice către un „dincolo“ nerostit

Ce promite în schimb creștinismul?

O existență care nu se limitează la fiziologie și biologie. Îi promite o viață autentică care presupune jertfă, dăruire, depășire, expunere, asumare, risc, cavalerism, impuls cuceritor, dragoste, comuniune, prietenie, îmbrățișare, liturghie, spălarea picioarelor, contact nemijlocit, zâmbet, spontaneitate, virilitate, temeritate, nebunia Crucii, strigăt, lacrimi, rugăciune, gesturi tandre, adică tot ceea angajează sufletul, trupul și duhul omului viu.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „MARILE CARȚ MIHAIL NEAMȚU MIHAIL NEAMȚU ATEISM SAU CRESTINISM? IISUS LA NICEEA แISUS ARIANISM, NICEEA IMISA PR. PROF. UNIV. DR. STELIAN TOFANĂ PROF. UNIV. DR. ADRIAN PAPAHAG CONF. UNIV. DR. NICOLAE TURCAN 5000 平 Vineri 15 Apr 183h Amfiteatrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca, Strada Episcop Nicolae Ivan FN CHRISTE Kareljun SAVEUR SHOP.MARILECARTI.RO PATREON.COM/MARILECARTI”În ciuda militantismul ateu, nimeni n-a demontat caracterul excepțional al miracolelor care se petrec în viața unor oameni credincioși. Nimeni n-a demonstrat că frumusețea creației este o iluzie. Nimeni n-a putut susține că Iisus este o fabricație a imaginației unor israelieni pioși.

Prin intermediul narațiunilor biblice, viața omului credincios capătă o dimensiune spirituală. Prin Cuvântul care s-a făcut trup, Dumnezeu s-a identificat cu cea mai smerită condiție a omului. De aceea povestea vieții lui Iisus poate deveni izvorul bucuriei pentru oricine.