Au fost eliminate pensiile speciale. Cel puțin la votul din Camera Deputaților

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Astfel, deputații au votat pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale parlamentarilor, ale funcționarilor din justiție (judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor,) poliţişti, funcţionari publici cu statut special, membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, aleşii locali, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea. De altfel, USR a susținut un amendament care prevede plafonarea pensiilor magistraților, temându-se că diminuarea pensiilor acestora ar fi neconstituțională.

Singurele pensii speciale care se păstrează sunt cele ale militarilor.

Este de așteptat ca magistrații să atace la CCR legea adoptată astăzi de camera Deputaților, iar dacă judecătorii CCR găsesc aspecte de neconstituționalitate, aceasta se va întoarce în Camera Deputaților pentru a fi pusă de acord cu Legea Fundamentală.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin