Au înflorit bujorii din rezervaţia Zau de Câmpie. Care este povestea lor?

Faima rezervației botanice de la Zau de Câmpie, situată în Mureș, în apropiere de orașul Luduș, a depășit granițele României, astfel că de câțiva ani sosesc pe acele meleaguri oaspeți din țări precum Ungaria, Rusia sau Germania, pentru a admira bujorii de stepă. Rezervația de 3,5 ha cuprinde circa 50.000 de bujori.

An de an, Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, locul situat la cea mai mare altitudine din întreaga lume în care crește minunatul bujor de stepă (Paeonia tenuifolia), este vizitat de către mii de iubitori de natură și de frumos. Fiindcă în 2017 bujorii de stepă de la Zau de Câmpie s-au grăbit să înflorească încă din luna lui Prier, iar primăvara acesta a avut și câteva zile de iarnă, frumoasele inflorescențe ale bujorilor au făcut cunoștință cu omătul.
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, copac, cer, iarbă, în aer liber şi natură

Pe mapamond, mai există și alte locuri în care sunt prezenți bujori de stepă, dar nicăieri nu mai crește această plantă la o altitudine atât de mare (450-500 m), precum la Zau de Câmpie. De asemenea, Zau de Câmpie este singurul loc de pe întregul teritoriu al României în care se dezvoltă această specie de bujor.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, cer, copac, în aer liber şi natură

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie (județul Mureș) au intrat pentru prima dată în atenția botaniștilor occidentali în prima jumătate a secolului XIX, fiind prezentati savanților în capitala Austriei.  În rezervația botanică Zau de Câmpie, alături de bujorii de stepă, mai sunt prezente și alte specii de plante rare (350 la număr), printre care stânjenelul sălbatic, zăvăcusta, frăsinelul, laleaua pestriță sau untul vacii (Orchis morio) – o mică specie autohtonă de orhidee.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, cer, copac, în aer liber şi natură

Această rezervație unică în România a fost înființată cu 85 de ani în urmă, datorită demersurilor făcute de către botanistul Alexadru Borza, membru al Academiei Române. La înființare, rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie avea 25.000 de metri pătrați. Ulterior, datorită muncii migăloase unui entuziast autodidact, pe nume Marcu Sâncrăian, suprafața rezervației a sporit cu un hectar.
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, cer, floare, nor, copac, în aer liber şi natură

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.