OPINII

AUR: România este guvernată de o coaliţie transpartinică antidemocratică şi antinaţională

Alianţa pentru Unirea Românilor consideră că pe 26 mai, cu ocazia prezentării PNRR de către premierul Florin Cîţu a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, am asistat la un simulacru de democraţie. De fapt, am asistat la golirea de orice conţinut a ideii de dezbatere publică şi de responsabilitate guvernamentală.

PNRR nu a fost prezentat în Parlament. Prevederile sale nu au fost făcute publice şi nu sunt cunoscute decât de cei de la putere. În schimb, s-a cerut votul parlamentarilor pentru Decizia Consiliului UE privind resursele interne ale UE, adică pentru creşterea contribuţiilor naţionale la bugetul Uniunii, fără de care Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi pus în practică. Ni s-a cerut un vot fără să cunoaştem prevederile PNRR.

În consecinţă, AUR solicită reprezentanţilor puterii să răspundă la următoarele întrebări:

1. De ce premierul evită cu obstinaţie să facă publice prevederile PNRR?
2. Când va afla publicul român toate prevederile din PNRR şi toate angajamentele pe care Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR le-a asumat în numele României în faţa Comisiei Europene?
3. Ce a solicitat preşedintele Marcel Ciolacu în schimbul votului pentru adoptarea Deciziei privind resursele interne ale UE (EURATOM)?

PNRR este prezentat publicului drept un plan de dezvoltare, adică un plan de investiţii şi reforme ce urmează a fi derulat în următorii 5 ani. Dacă este aşa, este firesc ca toate forţele politice şi societatea în ansamblu să fie consultate. Nu este un angajament al Guvernului Cîţu, ci al României, indiferent cineva se va afla la guvernare în următorii ani.

Ce înseamnă, de fapt, reformele anunţate de premierul Cîţu sub umbrela netransparentă a PNRR?
– Restructurarea companiilor de stat înseamnă înstrăinarea lor;
– Împrumuturi suplimentare de 15 miliarde de euro;
– Reforma pensiilor înseamnă mărirea vârstei de pensionare;
– Pierderea ultimelor rămăşiţe de suveranitate economică şi politică.

Amintim faptul că Parlamentul European a solicitat „transparenţă totală şi responsabilitate” în privinţa planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. De asemenea, toate statele membre au dezbătut propriul PNRR în parlamentul naţional. Prin refuzul de a dezbate PNRR în Parlament, coaliţia de la putere acţionează total netransparent şi nedemocratic.

Forţele politice care se pretind pro-europene se comportă nedemocratic şi ascund de ochiul publicului decizii foarte importante care ne privesc pe toţi cei care trăim în România. Acţionând astfel, PNL, PSD, USRPLUS şi UDMR dovedesc nu doar că sunt forţe anti-europene, ci şi anti-naţionale.

Alianţa pentru Unirea Românilor a fost singurul partid care a refuzat să participe la adoptarea Deciziei privind resursele interne ale UE, de care depinde realizarea PNRR. Nu ar fi fost corect să votăm ceva care angajează România pe termen lung, fără să cunoaştem care vor fi toate consecinţele acestui angajament pentru cetăţenii ţării.