POLITICĂ

Internațional. Austria preia preşedinţia UE

Austria va organiza astăzi o ceremonie pentru a marca preluarea preşedinţiei UE pentru următoarele şase luni.

Liderul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că lupta împotriva migraţiei ilegale va fi una dintre priorităţile preşedinţiei statului său.

„Intenția mea este de a opri migrația ilegală, de a dezvolta asistență pe teren și de a ținti oamenii într-o măsură limitată prin intermediul programelor de reinstalare. Fiecare ţară poate decide câtă capacitate are şi să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor: femei, copii, bătrâni sau bolnavi”, a precizat Kurz la începerea Summitului Consiliului European.

Preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, şi premierul Bulgariei, Boiko Borissov, se vor alătura lui Sebastian Kurz, în timpul ceremoniei de preluare simbolică a preşedinţiei UE de la Bulgaria, ţara care a deţinut până în prezent mandatul de preşedinte. Kurz, personaj cu opinii stricte în privinţa migraţiei, a anunţat că doreşte să facă demersuri privind implementarea recentului acord convenit în privinţa migranţilor.

Domnul Kurz s-a declarat în favoarea înfiinţării centrelor pentru azilanţi în afara UE, însă nu este clar încă dacă statele nord-africane vor fi de acord cu această propunere.