ECONOMIC

Avem administraţii sărace, dar cu salarii mari

România are un sistem de organizare administrativă extrem de ineficient, peste 70% dintre comune fiind subvenţionate de stat, deci din banii altor comunităţi care produc bani. La fel se întâmplă în consiliile judeţene, care la rândul lor sunt subvenţionate de la bugetul de stat. Adică avem un număr uriaş de instituţii pline funcţionari, care consumă o mare parte a bugetului ţării. La asta se adaugă banii care merg pe distracţie, deplasări, funcţionare şi multe, multe alte cheltuieli inutile. Toată această uriaşă cheltuială este susţinută de mediul privat.

O bună parte din banii pe care îi plătim pentru taxe şi impozite se duc pe salariile funcţionarilor din primării şi consilii judeţene.

În oraşele cu venituri mari, ponderea salariilor angajaţiilor este mai mică, însă în judeţele mici, cu oraşe mai sărace, majoritatea banilor se duc spre salarii. Vorbim de judeţele cu populaţie de până în 400 000, unde cel mai mare oraş nu depăşeşte 120 000 locuitori, adică de 2/3 din judeţele ţării.

Teleorman Călăraşi şi Ialomiţa sunt judeţele din România care colectează cei mai puţini bani din TVA.

Bucureştiul aduce la buget de aproape 110 ori mai mulţi bani decât cele trei judeţe la un loc!!!

La polul opus din punct de vedere al banilor aduşi din TVA la buget se află Cluj, Ilfov, Timiş. TVA este sursă importantă pentru buget cu o pondere de 23% din total venituri.

Spre exemplu, bugetul de funcționare al Primăriei Zalău reprezintă peste 70% din bugetul local. Practic nu mai rămân bani pentru nimic, mai ales că prin noua grilă de impozitare, Primăria Zalău a mai pierdut peste un milion de euro, banii fiind colectaţi de guvern. Bistriţa a pierdut 3 milioane de euro, iar Cluj-Napoca aproape 30 milioane euro.

La Consiliul Judeţean lucrurile stau la fel. Presedintele CJ Sălaj şi al PSD Sălaj, Tiberiu Marc (şef al CJ Sălaj din 2004) primeşte un salariu de 26.718 lei!!!

Instituţia are venituri foarte mici, iar investiţiile se fac cu bani care vin de la guvern sau din fonduri europene.

Administrația românească este una dintre cele mai ineficiente, cele mai multe primării neavând obiectul muncii. Ce se poate lucra într-o primărie cu 300 de familii? Sistemul este susținut de baroni, fiindcă ei pot astfel controla comunitățile. Banii vin pe filiera de partid, fiind distribuiti de baroni către primarii lor. Cine nu-i cu ei nu primește.

Reorganizarea administrativă e cel mai important proiect și cel mai urgent. Un proiect pe care opoziția are obligația să și-l asume pentru viitoarea guvernare. Desființarea consiliilor județene și reducerea numărului de primării cu cel puțin 50% într-o primă etapă.

Alin Seserman