Avocatul Adrian Cozma cere Consiliului Județean Satu Mare sprijin pentru reconstrucția Casei Memoriale Iuliu Maniu

Consilierul județean, Adrian Cozma, intenționează să inițieze un proiect de hotărâre prin care să fie sprijinită reconstrucția Casei Memoriale Iuliu Maniu. După cum se știe, de mai bine de un an există o campanie publică pentru salvarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Adrian Cozma,va propune o sumă de bani pe care Consiliul Județean Satu Mare ar urma să o aloce proiectului.
Ministerul Culturii, respectiv Comitetul Interministerial pentru Centenar, nu a acceptat cererea de finanțare depusă prin Direcția pentru Cultură Sălaj, în vederea continuării și finalizării lucrărilor de reabilitare în acest an. „Lipsa banilor nu mai este o scuză, de vreme ce sunt alocate sume imense pentru tot felul de evenimente, mai mult sau mai puțin relevante pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.“, a precizat, Doina Cociș- directorul Direcției pentru Cultură Sălaj.
Lucrările la reabilitarea Casei Maniu din Bădăcin continuă, în această perioadă, atât pe partea de interior, cât și pe cea de exterior, cu donațiile și fondurile obținute prin intermediul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”.
Tot în aceste zile au fost făcute planuri pentru amenajarea interioară, doctorul Ioan Boilă, sigurul descendent direct, care a văzut casa și înainte de 1947, participând la Bădăcin la o întâlnire menită să ajute la înțelegerea stării de spirit care domnea acolo, pentru a o reda cât mai fidel în viitoarea organizare a casei, potrivit părintelui Borz, initiator al proiectului.
Mama lui Iuliu Maniu – Clara Maniu, născută Coroianu – a fost fiica protopopului de Craidorolt Demetriu Coroianu, numit mai târziu vicar al Silvaniei. Fratele mamei sale si nasul de botez al lui Iuliu Maniu, Iuliu Coroianu s-a născut la Craidorolt. Iuliu Coroianu a fost avocatul lui Vasile Lucaciu.De asemenea, trebuie precizat faptul că în perioada respectivă Craidorolt era în comitatul Sălaj.
Toate aceste date, ne obligă să ne implicăm în cinstirea amintirii marelui om de stat Iuliu Maniu, făuritor al Marii Uniri de la 1918.
O altă vizită a fost făcută de reprezentanții Consiliului Județean Sălaj care, au cerut detalii suplimentare legate de desfășurarea lucrărilor având în vedere că în cursul lunii iunie, la Consiliul Județean Sălaj a fost depus un nou dosar de finanțare în vederea finalizării lucrărilor de reabilitare în Anul Centenarului, în cadrul programului „Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, bugetul total al programului fiind de 300.000 de lei.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.