ACTUALITATE, ULTIMA ORĂ

Azi începe programul ,,Rabla”-2018

Programul ,,Rabla” a demarat, joi, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu două luni mai devreme faţă de sesiunea din 2017, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei, cu menţiunea că extensia ,,Rabla Plus” va începe în cursul săptămânii viitoare.

Din bugetul total alocat pentru cele două secţiuni ale programului guvernamental, 133 de milioane lei merg către ,,Rabla Clasic”, iar 120 de milioane de lei către ,,Rabla Plus”. Una dintre principalele noutăţi ale sesiunii din acest an este faptul că, în Programul ,,Rabla Clasic”, în premieră, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.

Cuantumul primei de casare pentru Programul ,,Rabla Clasic” va rămâne, în 2018, la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare, şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km.

Programul ,,Rabla” va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.

În ceea ce priveşte extensia ,,Rabla Plus”, ministrul Mediului a precizat că acesta va demara în cursul săptămânii viitoare, iar bugetul alocat se ridică la valoarea de 120 milioane de lei pentru ecobonusuri şi staţii de încărcare.

De asemenea, prin programul ,,Rabla Plus’”au fost achiziţionate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice şi 97 plug-in. Valoarea totală finanţată s-a ridicat 9,890 milioane de lei, iar rest de finanţat în sumă de 8,760 milioane lei.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Senin
Senin
0°C
Vânt: 0 km/h ENE