ACTUALITATE

Azi se joacă semifinalele CM de handbal feminin: Olanda-Norvegia și Suedia-Franța

de Mihai Sărmăşan

Olanda și Norvegia se întâlnesc astăzi, de la ora 18:30, în prima semifinală a Campionatului Mondial de handbal feminin, jocul reprezintând și o reeditare a finalei din 2015, câștigată de nordice destul de clar, cu 31-23.

Norvegia traversează o formă fantastică în aceste zile, atât în optimi, cu Spania (scor 31-23), dar și în sferturi, cu Rusia (34-17), reușind să facă două jocuri extrem de solide. După această ultimă partidă, care a însemnat practic și o revanșă după înfrângerea în semifinale la Jocurile Olimpice din 2016, Thorir Heirgeirsson, selecționerul Norvegiei, a susținut că echipa lui a făcut unul din cele mai bune jocuri din ultimii ani. Reprezentativa nordică are un ascendent moral asupra Olandei, reușind să obțină două titluri (unul Mondial și altul European) și o medalie de bronz la JO 2016, după ce a învins naționala antrenată azi de Helle Thomsen. După ce a fost cea mai bună marcatoare la Campionatul European 2016, Nora Mork are toate șansele să câștige titlul de golgheter și la acest turneul final. Interul dreapta are 51 de goluri la acest Mondial.

Olanda se bucură de o generație fantastică, reușind să acceadă în careul de ași la al patrulea turneu final consecutiv. La Campionatul Mondial din Germania, reprezentativa condusă de Helle Thomsen nu și-a mai dominat însă adversarii, precum în 2015 și 2016, până a dat de Norvegia. În optimi, Olanda a avut nevoie și de prelungiri pentru a câștiga în fața Japoniei, iar în sferturi, cu Cehia, s-a desprins destul de târziu în învingătoare, scor 30-26. Lois Abbingh, jucătoare care execută și aruncări de la 7 metri, este la 4 goluri în spatele Norei Mork și este singura care îi mai poate pune în pericol titlul de golgheter.

A doua semifinală a Campionatului Mondial, Suedia – Franța, se va juca tot astăzi de la ora 21:45. Suedia s-a calificat în premieră într-o semifinală a Campionatului Mondial la handbal feminin, după alte 8 participări în care a obținut ca rezultat de vârf un loc 6 la ediție din 1993. Nimic nu anunța un asemenea parcurs pentru nordice, după ce au debutat în Germania cu o înfrângere în fața Poloniei, cu 33-30. Isabelle Gullden & Co au trecut apoi cu mari emoții de Cehia, 36-32, după care nu au mai putut fi oprită nici măcar de Norvegia, 31-28, motiv pentru care au și câștigat grupa de la Bietigheim. La meciul cu Franța, Suedia ajunge după 6 victorii consecutive, dar și cu o stare de încredere foarte bună. Totul jocul Suediei se învârte în jurul starului de la CSM București, dar și poarta, Idehn și Bundsen, a prins câteva meciuri bune cu Norvegia, Slovenia și Danemarca.

Franța este recunoscută pentru faptul că pornește mai greu în turneele finale, dar din momentul în care și-a setat ritmul este greu de doborât. Echipa lui Krumbholz s-a clasat pe locul 2 în grupa României, dar și-a luat având după un succes cu 26-17 în fața reprezentativei țării noastre. În fazele eliminatorii, Franța le-a ținut la respect pe Ungaria și Muntenegru, chiar dacă s-a impus doar la diferențe de 3 goluri. Adversara Suediei nu este o echipă care excelează în atac, dar în apărare este o adevărată fortăreață. Cu aceeași echipă, Franța a cucerit medalia de argint la JO de la Rio, iar la Euro 2016 a terminat pe locul 3. Cu Olivier Krumbholz pe banca tehnică, Franța a jucat deja patru finale la Campionatele Mondiale, având un titlu în 2003.