ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Balanță pozitivă a raporturile financiare România și Uniunea Europeană

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, pași importanți ai preaderării fiind făcuți în guvernarea Convenției Democratice – cu PNȚCD ca partid pivot – 1996 – 2000. De foarte multe ori, euroscepticii au ridicat problema beneficiilor pe care România le are ca membră a Uniunii Europene. Cel puțin din perspectivă financiară, rezultatele sunt, de departe, pozitive.
Astfel, un studiu (efectuat de www.profit.ro) relevă că, România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE (2007-2021), cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, sumele primite de la bugetul UE la finalul lunii decembrie a anului trecut fiind de 68,75 miliarde de euro, timp în care contribuția României, cumulată pentru această perioadă, a fost de 24 miliarde de euro.
Fondurile europene, alături de fondurile guvernamentale sau locale, au reprezentat una dintre sursele importante de finanțare care au contribuit substanțial la dezvoltarea comunităților locale și regionale, a mediului public și privat, a societății românești în general.