ACTUALITATE, OPINII, POLITICĂ, ULTIMA ORĂ

“Bani pentru infractori DA, pentru Educaţie, BA!”

Una din priorităţile dezastruoase ale Coaliţiei PSD-ALDE în această sesiune parlamentară este să dea recompense financiare celor certaţi cu legea! Educaţia şi Sănătatea mai au de aşteptat! Sistemul e în mod cronic şi voit subfinanţat! 6 % din PIB pentru Educaţie, conform legii, pare încă o utopie! Oare copiii noştri nu învaţă în condiţii improprii? Nu suferă ei de foame şi renunţă la şcoală din lipsa transportului, a rechizitelor sau a hainelor şi încălţămintei necesare? Peste 300 de mii de copii sunt in afara sistemului şcolar, 40 % sunt analfabeţi funcţional. Avem peste 9200 de mame minore, cifra care ne plasează pe primul loc în Europa! Nu spre ei ar trebui să se îndrepte atenţia guvernanţilor?

Trag din nou un semnal de alarma! Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creştere şi dezvoltare fizică normală, arată World Vision România. Situaţia este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României şi unde sărăcia este citată ca principala cauză a abandonului şcolar.

În acelaşi timp, Raportul Parlamentului European arată că în privinţa sărăciei copiilor, România conduce detaşat, cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie.

Dincolo de aceste statistici îngrijorătoare sunt sute de mii de copii care trăiesc cu senzaţia de foame continuă şi să îşi ignore stomacul gol în timpul orelor de curs. În satele din Romania oamenii se lupta zi de zi cu sărăcia, principala lor ocupaţie fiind agricultura de subzistenţă şi creşterea animalelor. Copiii născuţi în mediul rural sunt condamnaţi la sărăcie şi nefericire. Numai 25% dintre elevii din mediul rural ajung să termine liceul, iar 80% dintre copiii neşcolarizaţi sunt rromi. Peste 2,4% dintre copii abandonează în fiecare an şcoala.

România este ţara cu una dintre cele mai mici participări a adulţilor la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii. Iar în tot acest peisaj sumbru, guvernul amână alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, conform prevederii Art. 8 din Legea 1/2011.
În timp ce ţări precum Suedia anunţă (încă din anul 2016) că îşi închide închisorile din lipsă de infractori, rezultat al desfăşurării unor programe de reeducare al deţinuţilor şi de integrarea a acestora în societate, în România ministrul justiţiei îşi exprimă intenţia de a acorda între 5-8 euro/zi de detenţie recompense financiare celor certaţi cu legea.

Intenţia ministrului Justiţiei de a “despăgubi” infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 euro/zi de detenţie în condiţii improprii. Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deţinut) şi 550 milioane euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deţinut), se arăta într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Care sunt de fapt priorităţile României la 100 de ani după Marea Unire? Bani pentru infractori DA, pentru Educaţie, BA!

Se vede treaba ca Educaţia a devenit Cenuşăreasa de serviciu a guvernelor PSD- ALDE! Pactul pe Educaţie din 2008 trebuie scos de urgenţă de la naftalină!

În calitate de membru în comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor nu pot decât să susţin cu fermitate Investiţia în educaţie şi cultură ca fiind unica soluţie pentru a ne asigura viitorul ca stat european!

Deputat Cristina Iurişniţi
Circumscripţia nr. 6

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Predominant însorit
Predominant însorit
6°C
Vânt: 11 km/h V