POLITICĂ

Bătălia pentru marile orașe ale Transilvaniei. Cine conduce în sondaje în Baia Mare ?

Ne apropiem de ziua votului, iar candidații sunt pe ultima sută de metri în a-și convinge alegătorii să-i voteze.

În orașele Cluj-Napoca, Deva, Sibiu Oradea câștigătorii se știu deja, Emil Boc, Florin Oancea-PNL și Astrid Fodor-FDGR conduc detașat în sondajele de opinie, iar la Oradea actualul viceprimar Florin Birta merge cu prima șansă.

Cele mai importante bătălii se dau la Alba-Iulia, unde candidații PNL și USR PLUS sunt umăr la umăr, la Arad, unde primarul interimar Călin Bibarț pornește cu prima șansă, dar și candidatul USR PLUS, medicul Adrian Wiener se mișcă destul de bine și a crescut mult în popularitate. De asemenea lupta este deschisă la Bistrița, Târgu-Mureș, Hunedoara, Satu Mare și chiar Baia Mare, unde actualul primar, Cătălin Cherecheș este în cădere de formă. Aici propunerea PNL pentru primărie este omul de afaceri Mircea Cirț, cunoscut pentru relația sa apropiată cu actualul președinte de Consiliu Județean, Zetea, dar și cu primarul Cherecheș, candidatul PSD. Oricum PNL e sancționat de electorat în Maramureș în special pentru faptul că mama primarului Cherecheș este deputat PNL, iar până în urmă cu puțin timp secretarul general al PNL Maramureș era soțul Sorinei Pintea, fostul ministru PSD al sănătății, promovată de Liviu Dragnea.

Într-un sondaj realizat de notabnn.ro, actualul primar este cotat cu puțin peste 30% în opțiunile electoratului, urmat de candidatul USR PLUS, Dan Ivan, cu 22,3 % și Mircea Cirț cu 10,2%. Următorii candidați sunt la mare distanță de cei trei, situându-se între 1 și 5%.

Având în vedere că peste 25% dintre băimăreni sunt încă nehotărâți și nu știu cu cine să voteze sau dacă să meargă la vot, bătălia pare a fi deschisă până la finalizarea procesului de votare.

O alianță USR PLUS PNL pare că ar fi avut o mare șansă de a da viitorul primar însă partidele nu s-au înțeles așa cum au reușit liderii dreptei din județul Sălaj și în alte județe.

Mai sunt zece zile de campanie electorală, iar pe 27 vom cunoaște viitorii primari și președinți de consilii județene.