DIN TRANSILVANIA

Batalionul 817 Artilerie ,,Petru Rareș” aniversează 25 de ani de existență

Joi, la sediul Batalionul 817 Artilerie ,,Petru Rareș”  și în centrul localității Prundu Bârgăului vor avea loc o serie de manifestări menite a marca 25 de ani de la înființarea acestei structuri din compunerea Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”. Activitățile cuprinse în cadrul evenimentului se vor desfășura după cum urmează: 

–  Dezvelirea plăcii comemorative –  ora 10.30, la sediul unităţii din Prundu Bârgăului;

–  Ceremonie militară şi religioasă cu defilarea efectivelor batalionului – ora 11.00, în parcul din centrul localității Prundu Bârgăului;

–  Vizitarea standurilor de tehnică, armament şi echipamente din dotarea militarilor batalionului, ora 11.40, parcul din centrul localității Prundu Bârgăului.

Potrivit ofițerului cu informarea și relațiile publice de la Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, căpitan Andreea Maria Mureșan, Batalionul 817 Artilerie ,,Petru Rareș” a luat ființă în data de 1 martie 1995 în garnizoana Dej, sub denumirea de Divizionul 817 Artilerie Antitanc. Doi ani mai târziu, în 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României  și redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei. Cu ocazia Zilei Armatei României, în același an, în fața complexului monumental din Municipiul Carei, președintele României Emil Constantinescu, înmânează divizionului Drapelul de Luptă.

În anul 2000, divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu Bârgăului, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României. În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ,,Petru Rareș” și steagul de identificare.

În anul 2000 divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu Bârgăului, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României. În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ”PETRU RAREȘ” și steagul de identificare.

Concomitent cu procesul de operaționalizare a batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Herțegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale.

Pentru rezultatele bținute de militarii unității în îmisiuni, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu ,,Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre” în anul 2010 și cu ,,Emblema de Onoare a Statului Major General” în anul 2015.