EDUCAŢIE/CULTURĂ

Belarus: Protest de amploare al studenților. Ei cer organizarea de alegeri libere și transparente

Mii de studenţi din Belarus au manifestat la Minsk în ziua în care s-a dat startul pentru noul an şcolar şi universitar. Tinerii au denunţat puterea autoritară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, cel care se confruntă, de aproape o lună, cu o puternică mişcare de contestare.

Acțiunea de protest i-a reunit pe studenții mai multor universități din Minsk. Ei au încercat să formeze un lanț uman în centrul capitalei, însă forțele de ordine i-au impedicat.

S-au strâns și semnături pentru o petiție adresată Ministrului Învățământului din Belarus, în care studenții cer organizarea de alegeri libere și transparente.

Tineretul constituie una din forțele cele mai dinamice ale mișcării de contestare a președintelui Lukașenko. Liderul autoritar de la Minsk a refuzat dialogul cu opoziția, a reprimat cu brutalitate mișcările de protest și a arestat numeroși politicieni, greviști și jurnaliști.

Ca o formulă de compromis , Alexander Lukașenko a propus un vag proiect de reformă constituțională, în speranța că lucrurile se vor mai liniști.

După ce a supărat Moscova cu arestarea celor 33 de mercenari ruși la sfârșitul lunii iulie, Alexandr Lukașenko vrea să reintre în grațiile lui Vladimir Putin. Acum liderul de la Minsk îl asigura pe Putin că adevărata patrie rusă se întinde de la Brest la Vladivostok.

Lukașenko vrea să vină și la Moscova în prima decadă a lunii septembrie pentru a discuta între patru ochi cu Vladimir Putin.