LIFESTYLE

Beneficiile teatrului pentru copii

Multi părinți ezită să își ducă copiii la teatru, în primii lor ani de viață crezând că va fi o seară plictisitoare pentru copii. “Dacă se va plictisi?”, “Dacă e o pierdere de timp pentru el?”

Oricare ar fi îngrijorările tale cu privire la reacția copilului tău atunci când mergeți la teatru, amintește-ți că cel mai important este să alegi o piesă de teatru potrivită vârstei lui. Piesele de teatru pentru preșcolari sunt de obicei scurte, dinamice, interactive (astfel încât cei mici să fie captivați de ce se întâmpla pe scena) și de cele mai multe ori, pline de râsete și aplauze. Așadar, nu va trebui să facă un efort deosebit pentru a-și înfrâna impulsurile normale vârstei sale. Dacă celui mic nu îi place piesa de teatru aleasă, puteți oricând să plecați. Mersul la film sau la teatru sunt doar experiențe pe care să le incercați împreună: pot fi reușite sau nereușite. Nu este indicat să îți creezi ție sau copilului așteptări foarte ridicate de la această experiență. Un strop de entuziasm și curiozitate sunt suficiente pentru a fi pregătiți emoțional și intelectual să vă bucurați de piesa de teatru.

Iată de ce ar trebui să îți duci copilul la teatru de mic:

Mersul la teatru este o experiență emoțională și socială.  

În studiu realizat de University College London a arătat că persoanele prezente în public la o piesă de teatru își sincronizează ritmul cardiac, indiferent dacă se cunosc sau nu. Așadar, în general, publicul unei piese de teatru trăiește o experiență emoțională similară, lucru care poate avea un efect de apropiere socială. 46% dintre cei chestionați au declarat că le place să meargă la teatru și datorită atmosferei care se creează în public. Teatrul îi poate învăța o mulțime de lecții importante. Majoritatea pieselor de teatru pentru copii le oferă acestora o lecție de viață, mai mult sau mai puțin directă. Alteori, piesele de teatru îi pot învăța pe copii lucruri noi, legate de cultura generală (detalii istorice, geografice etc.).

Teatrul este o întrerupere benefică a ritmului vieții obișnuite.
Când piesa de teatru este pe placul copilului, teatrul îndeplinește funcția de evadare din cotidian. Copiii au nevoie de aceste evadări la fel de mult ca adulții. Așa cum atunci când citim ficțiune, punem pauză vieții noastre reale (cu toate problemele și dificultățile ei), și teatrul ne ajută să experimentăm o altă realitate, pentru scurt timp. Astfel, teatrul îl poate ajuta pe copil să se relaxeze, dar și să își dea frâu liber imaginației.

Mersul la teatru este o experiență de învățare socială.

Copiii învață reguli de comportament într-o situație socială: să păstreze liniștea, să își aștepte rândul, să interacționeze cu angajații teatrului etc. Din această perspectivă, mersul la teatru, la fel ca mersul la film sau la alte evenimente, dezvoltă abilitățile de comunicare ale copilului.

Teatrul poate aduce în discuție subiecte importante și uneori dificile.

O piesă de teatru poate fi punctul de pornire al unei discuții cu copilul tău despre subiecte pe care poate nu le-ați discuta în viata de zi cu zi: de la emoții dificile (precum ura, respingerea socială, furia dintre părinți și copii, invidia dintre copii etc.) până la alegeri dificile morale sau comportamente periculoase (delincvența, consumul de droguri etc.).

Mersul la teatru poate fi pur și simplu o experiență plăcută, care îi poate îmbogăți viața copilului tău, mai ales dacă îi cultivi acest gust din copilărie. Iar dacă mergeți împreună încă din primii ani de viață, vă puteți forma un obicei pe care să îl păstrați și când copilul tău va fi adolescent și adult.

sursa: suntparinte.ro