DIN TRANSILVANIA

Biertan, satul de poveste din Transilvania

Localitatea Biertan este situată în mijlocul podișului Transilvaniei, în nordul județului Sibiu, la egală distanță de orașele Mediaș și Sighișoara, fiind întemeiată în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.

Biertan este menționat documentar pentru prima oară în anul 1283, împreună cu alte 7 sate, locuite în acea perioadă de sași într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoților catolici din comunitățile săsești.

Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul franconic al șirurilor de case în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță o impunătoare biserică-cetate.

Biertan

Biserica fortificată de la Biertan a fost construită între anii 1490 si 1524 în stil gotic, fiind ultima din Transilvania, de acest tip. Impresionanta biserică este protejată de pereții exteriori și mai multe turnuri construite în același timp cu biserica.

Imagini pentru biserica fortificata biertan

Una dintre cele mai interesante clădiri ale întregului complex este camera de divorț sau ”închisoarea matrimonială”, în care cuplurile care voiau să divorțeze erau forțate să petreacă câteva săptămâni împreună, împărțind tot timpul doar o cameră, un scaun, o lingură, o furculiță și un pat. Practic, cei doi trebuiau să împartă totul.

Ceea ce este interesant însă, este faptul ca în 300 de ani, doar un singur cuplu a dorit să mai divorțeze după timpul petrecut în acea cameră.
Întregul complex oferă o priveliște deosebită asupra Biertanului și asupra dealurile din jur.

Biertan

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite între secolele XV si XVI biserica din Biertan și-a conservat foarte bine aspectul inițial. Acest edificiu se ridică pe un deal în mijlocul comunei, în centrul văilor transversale cu margini acoperite de culturi de viță-de-vie, porumb și păduri.

În jurul anului 1515, Johannes Reychmut, un artist din orașul Sighișoara, a decorat exteriorul și interiorul bisericii. Cetatea are, de asemenea, un sistem unic de protecție cu lacăte, construit de un meșter local, în același an.

Complexul eclesiastic și de apărare a fost construit în secolele XV-XVI în stilul goticului târziu, cu elemente specifice Renașterii. Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice – între 1572 și 1867.

Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu, au apărut breslele, iar Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Prin secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor de la Mediaş.

Chiar dacă Biertanul şi-a pierdut aspectul urban de altădată, acesta a câştigat farmecul unei comune pitoreşti cu case vechi tradiţionale săseşti construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră şi decoraţii cu motive viticole. Toate aceste construcţii deosebite alături de frumoasa cetate fortificată au determinat includerea Biertanului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În sezonul turistic, artizani și apicultori din Biertan își expun creațiile si produsele spre vânzare, în centrul localitații, în fața intrării în cetate.

sursa foto: alexandracristian.ro, revino.ro