ACTUALITATE

Biroul Naţional al USR a adoptat, la Focşani, o Declaraţie de angajament pentru România

Biroul Naţional al USR, întrunit astăzi în şedinţă festivă la Focşani, cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, a adoptat o Declaraţie de angajament pentru România.

Declaraţia are şapte puncte, după modelul documentului, care a stat la baza Micii Uniri din 1848, de la Focşani, care se numea “Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei” şi avea tot 7 puncte.

“La 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a prefigurat tot ce înseamnă în prezent România modernă – reformă economică, relaţii internaţionale şi diplomaţie europeană, avem astăzi datoria să continuăm unirea românilor prin lupta pentru valorile democratice şi europene şi prin asigurarea şansei la o viaţă prosperă. Unire înseamnă apel la unitate, depăşirea falselor diviziuni create de putere sau de interese înguste ale unor indivizi; înseamnă uniune, în înţelesul ei european de substanţă şi al unui viitor comun în Europa pentru toţi cetăţenii români din interiorul şi din afara graniţelor Uniunii Europene; înseamnă conectivitate, obiectiv indispensabil pentru modernizarea economică şi înseamnă, nu în ultimul rând, coeziune şi echipă, pentru că numai aşa Uniunea Salvaţi România va putea să atingă dezideratul de a oferi românilor un proiect de ţară ca afarăÂť”, se arată în declaraţia Biroului Naţional al USR.

Cele şapte puncte ale Declaraţiei USR de angajament pentru România:

1. Europa este casa noastră. Obiectivul nostru principal trebuie să fie parcursul european al tuturor cetăţenii români, oriunde s-ar afla, în interiorul unei Uniuni Europene profund integrate şi coezive.

2. Fără penali în funcţii publice. Credem cu tărie că o prioritate de vârf o reprezintă recâştigarea încrederii cetăţenilor în statul român şi în politicienii care îi reprezintă. Avem nevoie de oameni noi în clasa politică, de politicieni curaţi, fără condamnări şi probleme penale, care să pună interesul românilor/(cetăţenilor) mai presus de orice interes personal.

3. Lege egală pentru toţi, fără privilegii. Considerăm că sunt critice pentru democraţie eliminarea privilegiilor de orice fel şi crearea unui cadru legal transparent şi echitabil, care să îi reprezinte pe toţi cetăţenii şi care să ducă la întărirea statului de drept.

4. Sisteme de sănătate şi educaţie moderne. Unirea se traduce astăzi prin nevoia de a investi în sănătate şi educaţie pentru a avea şansa la o viaţă mai bună; cetăţenii cinstiţi, care muncesc şi plătesc taxe la stat, trebuie să beneficieze de servicii de calitate, astfel încât să aleagă să rămână în ţară şi să fie respectaţi de statul român.

5. Bunăstare economică pentru toţi românii. Ne asumăm responsabilitatea de a corecta falia între birocraţie şi spirit antreprenorial, de a aduce unitate şi echitate cetăţenilor români prin crearea de oportunităţi economice tuturor celor din oraşe sau sate, din mediul privat sau cel public pentru a-şi putea construi un viitor comun în ţară şi nu în diaspora.

6. Autostrăzi care să lege toate provinciile istorice ale României. Conectivitatea trebuie să reprezinte un cuvânt de ordine pentru România şi pentru cetăţenii români. Pentru aceasta, România are nevoie de investiţii în infrastructura de transport, care să ducă la o unire efectivă a regiunilor ţării.

7. Sprijin pentru Republica Moldova. Reiterăm necesitatea ca România să prioritizeze, mai ales în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, sprijinul pentru democraţia din Republica Moldova, aflată astăzi sub asediul forţelor oligarhice, şi aderarea cât mai rapidă a acesteia la Uniunea Europeană, pe baza unor reforme structurale profunde în spiritul valorilor europene.