LIFESTYLE

Biserica fortificată din Dârjiu – Harghita. FOTO

Distribuire articol:

de Mihai Sărmășan

Biserica fortificata Darjiu este declarata in 1999 monument UNESCO si reprezinta una dintre cele mai importante biserici fortificate secuiesti, si apare in mai toate referintele despre aceste obiective din Transilvania. Datoreaza aceasta mai ales picturilor murale (in mare parte distruse) din interiorul bisercii dar si arhitecturii fortificatiilor ce o inconjoara. 

Biserica fortificata Darjiu este numita de catre localnici si ”Cetatea Slaninilor”, biserica fortificata construita in mai multe etape incepand cu secolul XIII este ”sufletul” comunitatii ce o slujeste. La vremuri de restriste (si nu numai) localnicii si-au adapostit in ”cetate” avutiile fiind pastrat si astazi obiceiul de a depozita slanina si carnea afumata in incaperile racoroase ale camerelor de provizii. O data pe saptamana acestea sunt deschise pentru ca fiecare sa-si aduca “proviziile” sau sa ia ce are de trebuinta. Initial construita in stil romanic (secolele XIV-XV), aceasta a fost transformata ulterior in stil gotic.

Fortificata in anul 1400, prezinta o incinta dreptunghiulara cu ziduri inalte, intarite cu sase turnuri. Turnul de poarta pastreaza infatisarea originara, cu zidarie masiva strapunsa de ferestre de tragere protejate cu inchizatori de lemn. Lucrarile de fortificare s-au asociat cu cele de infrumusetare a edificiului, care a fost prevazut cu bolti gotice pe nervuri; incastrarea nervurilor a distrus, din pacate, o buna parte a picturilor murale initiale, realizate in 1419. Etajul fortificat acopera batat nava cat si corul, iar parapetul drumului de straja a fost scos in consola deasupra contrafortilor, ceea ce a inlesnit deschiderea unor largi guri de aruncare sub cornisa. Desi concepute in scop utilitar, acestea au un efect decorativ deosebit.

Astazi in fortificatiile bisericii este organizat si un muzeu ce prezinta obiecte din activitatile cotidiene ale satului din aceasta zona a Transilvaniei. Din pacate se ajunge relativ greu la Darjiu (sat ce are in stema sa si turnul cu ceas) fiind nevoie sa parcurgi kilometri buni pe drumuri de tara doar in parte asfaltate sau pietruite fiind probabil o aventura sa faci acest lucru pe ploaie sau ninsoare. Incinta fortificatiei este de plan patrat si deasupra portii de intrare a fost construit turnul ce adaposteste mecanismul vechiului ceas, astazi nefunctional. Se vad inca urmele celor 4 cadrane ce au existat pe fetele turnului.

Foto credit: Facebook Gigi Cherecheșiu


Distribuire articol: