ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Bistrița, capitala Transilvaniei. S-a întâmplat în anul 1849

Bistrița a fost pentru trei luni capitala Transilvaniei, aflăm din documentele publicate pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. Se întâmpla, după Revoluția de la 1848-1849, în perioada iunie-august 1849.

Potrivit sursei citate, după revoluția sus-menționată, Transilvania a fost împărțită în 6 districte civile și militare, orașele libere săsești, inclusiv Bistrița, fiind subordonate comisarului districtual și nu celui cercual, iar conducătorii acestora – juzii și primarii (judele suprem) – erau numiți de către guvernatorul civil și militar, la propunerea comandantului militar și a comisariatului districtual.

,,Uniformizarea administrației pe întreg teritoriul Imperiului- bazată pe principiile enunțate la 31 decembrie 1851, va reduce numărul districtelor la 5: Alba, Bistrița, Cluj, Odorhei și Sibiu. Pentru orașe s-a menținut principiul numirii funcționarilor comunali și orășenești și s-a extins activitatea judecătorească a instanțelor asupra orașelor.

În anul 1854, din cele 10 prefecturi nou înființate în locul districtelor, făcea parte și Bistrița, alcătuită din 10 preturi. Bistrița ca oraș de reședință, era condus de un magistrat, alcătuit din consilieri, secretari și notari, în fruntea acestuia fiind primarul. Era prevăzut faptul ca membrii magistratului să aibă pregătire juridică sau o altă formă de pregătire corespunzătoare” se arată pe pagina de FB a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud care derulează în această perioadă de stat în casă proiectul online ,,Comorile din Arhive”. 

Sursă foto: Arhivele Naționale BN- Vederi din fondul academicianului Iuliu Moisil.
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, cer şi în aer liber
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber