POLITICĂ

Bistrița. Ce șanse sunt pentru crearea unei alianțe de centru-dreapta pentru Primăria Bistrița?

Mai mulți reprezentanți ai partidelor ce compun opoziția locală Bistrița, au avut o întâlnire în vederea coagulării politice în vederea construcției unui proiect comun pentru alegerile din toamnă.

Ionuț Simionca-PMP, Ioan Turc-PNL, Călin Stan USR, Dan Ciobănică-Partidul Verde s-au adunat sâmbătă pentru a discuta modalități de susținere reciprocă pentru alegerile locale.

Se pare că nu a ieșit nimic spectaculos în urma discuțiilor inițiate de doi activiști din zona civică și fiecare va merge pe drumul lui. Cel puțin asta a reieșit, lucru confirmat de unii dintre participanții la întâlnire.

În fapt, toți vor să fie candidați, indiferent de consecințe, iar întâlnirea nu a fost nici măcar de tatonare. În antiteză, PSD-ALDE-PRO România tocmai au bătut palma pentru toate primăriile din județ.

Ecuația stă în felul următor: Ioan Turc se bazează pe voturile PNL. Mulți bistrițeni au votat masiv PNL la europarlamentare și prezindențiale și acesta speră pe acest vot politic. Totodată e cunoscut faptul că peste 80 % din cei care contează astăzi în PNL Bistrița-Năsăud, nu-l susțin pe Ioan Turc. Turc a pierdut alegerile pentru președinția PNL Bistrița, deci a fost refuzat de propria organizație pentru proiectul local al partidului de a câștiga Primăria Bistrița. Cei mai mulți îl acuză pe Turc de alianțele și istoricul lui cu PSD și toate înțelegerile cu PSD pe care le-a parafat încă din 2007. Se știe că în turul doi al alegerilor din 2008, Turc a susținut public candidaturile PSD și pe cea a lui Ovidiu Crețu și de atunci a fost protejat pe funcția de director la Registrul Comerțului de președintele PSD BN, Emil Radu Moldovan.

Ionuț Simionca și-a construit o campanie și s-a profilat ca și candidat de primar în toți acești ani. A fost vizibil și are șanse să câștige Primăria Bistrița, dacă va face măcar o alianță. O alianță care să șteargă eventuale voturi anti Băsescu. PMP e identificat cu fostul președinte, iar o parte din votanți refuză din start orice candidat al lui Traian Băsescu.

USR și PLUS n-au candidat. Adică oficial au, dar nu au niciun fel de șanse. Mai mult scad foarte mult scorul și potențialul local al USR. USR a avut o șansă istorică la Bistrița în acești ani. PSD în cădere, PNL condus de omul susținut de PSD ca director la o instituție din subordinea unui minister. USR  a obținut un scor excepțional la alegerile pentru europarlamentare și se putea crea un val favorabil, însă candidații lansați de alianță nu se ridică la nivelul așteptărilor. Există șanse mari ca USR PLUS să fie sub partidele mici în aceste condiții la alegerile pentru Primăria Bistrița și mai ales pentru Consiliul Local.

Dan Ciobănică a început o campanie vizibilă și crește ca notorietate. Șansele lui sunt direct legate de formarea unei alianțe. USR PLUS ar fi soluția care l-ar propulsa și ar intra cu șanse în campania electorală.

În acest moment nu există un câștigător cert. PSD e pe locul 4 în preferințele  bistrițenilor, însă își păstrează șanse bune după ce s-au mai anunțat candidaturi în aceste zile. Candidaturi oarecum pe centru-dreapta politicii bistrițene.

Rodica Dobraniș este reprezentanta Partidului Oamenilor Liberi, un partid regional, susținător al libertăților economice. Dobraniș este un antreprenor local cu o imagine destul de bună și care s-a lansat zilele trecute. Poate aduna un număr important de voturi.

Fostul consilier județean, Doris Moldovan candidează independent, susținută probabil în continuare de cel care a lansat-o și susținut-o în toate funcțiile, nimeni altul decât Ioan Oltean și care poate rupe o parte din cei fostul PDL.

De asemenea Partidul Ecologist Român și-a lansat candidatul, în persoana lui Marius Conon, un inginer cu imagine bună în oraș.

PLUS Bistrița a anunțat în această seară că susține candidatura lui Ioan Turc, dar a precizat că nu a finalizat negocierile cu USR. Probabil că forțează în felul acesta mâna USR. Ca o paranteză, nu știam că PLUS ar fi partid de dreapta. PLUS e un partid de stânga. Oficial. Ei au luat locul ALDE și militează în direcția stângii europene.

Rămâne de văzut cum se va desfășura campania electorală și de prezența la vot. O prezență slabă va favoriza candidații PSD și PNL, iar toate normele stabilite de Parlament și Guvern sunt în această direcție.