LIFESTYLE

Bistrița-Năsăud. Mocăniță salvată de voluntari

Mână de la mână pentru Mocănița Transilvaniei! Un grup de tineri ambițioși a pus bazele Asociației cu acest nume și a concesionat bătrâna locomotivă pe care încearcă să o readucă pe șine. Planuri sunt și pentru calea ferată, peste care nu doar trenurile au trecut, ci și timpul.

Ultima oară, Mocănița a trecut plină de turiști prin Teaca în 2016. S-a oprit pentru că nu mai erau bani pentru întreținerea caii ferate și nici pentru Mocăniță. Acum, mai mulți tineri vor s-o readucă la viață. S-au apucat mai întâi de șine, la care lucrează în fiecare sfârșit de săptămână în Bistrița Năsăud.

Sunt eforturi pentru o plimbare de vis, prin locuri pitorești, unde tehnologia și modernul nu au ajuns. Nimic nu poate înlocui mai bine câteva ore petrecute departe de poluare și de agitația marilor orașe. Până când Mocănița va fi reparată, tinerii voluntari se gândesc să îi plimbe pe turiști cu o drezină electrică, prietenoasă cu mediul înconjurător.

Planuri sunt și pentru dezvoltarea gării din Teaca. Aceasta va fi amenajată pentru evenimente la care să se întâlnească turiștii și localnicii.

Asociația Mocănița Transilvaniei: Câți dintre noi nu ne-am dorit să primim un trenuleț, atunci când eram mici?
Însă cum ar fi să ai propriul tren cu abur? Să te poți bucura de sentimentul de a sta în marchiză, să asculți muzică bună împreună cu prietenii și să savurezi un pahar cu vin în vagoanele de epocă?
S-a aprins un beculeț atunci când prietenul nostru britanic, Colin David Shaw și-a manifestat intenția de a dona suma necesară pentru chiria locomotivei și a vagoanelor pe luna Aprilie – luna în care el s-a născut.
Suntem 3 membri în asociație ce avem ziua de naștere în Martie – și am decis să adoptăm noi mocănița în această lună, contribuind cu suma necesară pentru chirie.
Anul 2021 mai are 8 luni disponibile, începând din Mai, până în Decembrie, iar chiria pentru locomotivă și vagoane este de 750 lei.
Deocamdată locomotiva nu este funcțională, iar calea ferată are nevoie de îmbunătățiri – așadar trenul ne așteaptă în gara Teaca, Bistrița-Năsăud. Însă se pot organiza ședințe foto, degustări de vin în vagoanele mocăniței și chiar minipetreceri pentru copii – cu respectarea măsurilor sanitare. De asemenea, vei fi trecut în cartea de onoare a mocăniței, pentru susținerea proiectului.
Dacă îți dorești să ai propriul tren cu abur pentru o lună, și dorești să te implici, scrie-ne un mesaj.
Campania: Îmi dăruiesc ziua cadou, pentru mocăniță.

Donațiile sunt esențiale pentru ca proiectele voluntarilor să prindă viață.