DIN TRANSILVANIA

Bistrițeancă stabilită în Italia: ,,Am glumit și eu pe tema coronavirusului, dar e grav. Stați în case!”

Cu toate că la noi în țară, cazurile de coronavirus se înmulțesc de la o zi al alta, încă sunt persoane care iau coronavirusul în glumă, susținând pe rețelele de socializare că nu e nimic serios, o răceală care, eventual, omoară bătrânii sau bolnavii cronici, nimic de speriat.

În aceste condiții, am luat legătura cu Zorica Vălean, o româncă ce muncește în Firenze, Italia, originară din localitatea Tîrlișua, pentru a ne spune percepția ei despre ceea ce se întâmplă acum în Italia și ceea ce au făcut italienii la aflarea veștii că încep să se confirme cazuri de COVID 19 în țara lor.

,,În Italia s-a glumit, la început, pe tema asta. Și eu am glumit mult. Ce virus, la noi nu vine! Aici se iese foarte mult în oraș, seara, la cină. Așa s-a întâmplat și după ce au apărut primele cazuri de coronavirus. Nu prea am stat în case, am fost inconștienți, unii mai suntem și acum. 

Acum, toți sunt disperați. Regiunea în care mă aflu eu, nu este închisă, cel puțin deocamdată. Dar s-au luat măsuri drastice: putem ieși doar la muncă, la farmacie și la cumpărături (alimente). Sunt zone unde este închis totul, exceptând magazinele alimentare. 

Orice urgență medicală avem, contactăm medicul de familie sau sunăm la ambulanță. Este interzisă deplasarea la spital, nu mai putem merge, ca și până acum la urgențe. Oricum, nu mai sunt locuri în spitale. Nu mai sunt aparate de oxigen pentru toți cei bolnavi, așa că, medicii îi tratează doar pe cei care au șanse la supraviețuire. Cei suspecți de coronavirus sună și medicii vin acasă și îi testează. Se alege cine va fi tratat și cine va fi lăsat în voia lui Dumnezeu. Bine, nu se spune pe față că se întâmplă acest lucru, mai cu perdea, evident. De fapt, astăzi, au fost medici care au declarat asta, dar imediat au sărit autoritățile și i-au contrazis” ne-a mărturisit tânăra romancă.

Întrebată ce părere are despre românii care fug acum în țară, iar unii dintre aceștia ascund, odată ajunși în România, nu spun că vin din Italia, Zorica Vălean au răspuns:,,Sunt iresponsabili !!Egoiști! Fără un pic de conștiința! Fără respect pentru familiile lor, pentru toți românii! Trebuie să rămânem aici, să ne susținem și să ne ajutăm cum putem. Aici trăim, aici muncim. Acasă, în România, cred că ar putea fi mult mai rău”.

De asemenea, am cerut tinerei să-și spună opinia cu privire la ceea ce ar trebui să facem noi, românii, în aceste momente în care, virusul se extinde în țara noastră, iar aceasta ne-a spus: ,,Să stați în casă, dacă nu este obligatoriu să mergeți la lucru sau la școală. Să nu dați mâna cu nimeni, să nu pupați pe nimeni, să mențineți o distanță de cel puțin un metru față de altă persoană. Puteți ieși în aer liber, dar nu în grupuri. Să vă spalați pe mâini foarte des, mai ales dacă ieșiți afară din casă și atingeți obiecte”.

Întrebată dacă îi este frică și dacă va veni în România, Zorica Vălean ne-a mărturisit; ,,Eu nu sunt fricoasă de felul meu. Dar îmi este frică pentru voi, sincer.  Că știu ce înseamnă spitalele din România. Aici suntem mult mai ajutați și respectați. Sper să nu fie cazuri la Tîrlișua, sper din suflet. Nici nu mă gândesc să vin în țară, deși părinții mei sunt supărați, suntem trei frați aici, și îmi tot reproșează că nu ne-am întors. Dar consider că am procedat corect, pentru binele tuturor. Menționez că noi nu suntem bolnavi, suntem bine, la noi în oraș situația nu este atât de dramatică”.

O opinie responsabilă și de bun simț în aceste momente. Mulțumim pentru informații, Zorica Vălean!