ACTUALITATE

BLACKSALT-muzică tradițională din Transilvania și Belize, azi la Sinagoga Bistrița

Primăria municipiului Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița organizează o seară de jazz în compania lui Lucian Ban (piano) & Abraham Burton (saxophone).

Pianistul Lucian Ban si saxofonistul Abraham Burton prezintă BLACKSALT, un duet unic ce amestecă jazz-ul si impovizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize într-un concept și sound cu totul originale. Parteneriatul dintre cei doi muzicieni a început la New York în clubul de jazz Kavehaz în 2006 și de atunci cei doi jazzmani au susținut sute de concerte pe ambele părți ale Atlanticului, atât în duet, cât și cu quartetul All Stars ELEVATION.

Au editat împreună 2 albume pentru prestigioasa casă de discuri Sunnyside Records din NYC, producții ce s-au bucurat de acolade extraordinare în presa internațională: primul album „Mystery” înregistrat în concert la New York a câștigat o serie de BEST ALBUM OF 2013 din partea Jazz Journalists Association, iar în 2016 albumul lor „Songs from Afar” cu invitat special cântărețul de muzică tradițională transilvan Gavril Țărmure avea să câștige o recenzie de 5* (masterpiece) și să fie numit ALBUM OF THE YEAR în cea mai prestigioasă publicație de jazz din lume DOWNWBEAT Magazine, alături de marile nume ale jazz-uli contemporan. O altă publicație de renume internațional All About Jazz descrie colaborarea între Ban & Burton drept „un triumf al comunicării emoționale și muzicale”

„Cei doi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă ,,noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă” – #JAZZ_INSIDE_MAGAZINE

“Like Wayne Shorter, McCoy Tyner and other vanguard bandleaders of that era, the Romanian born pianist composer Lucian Ban alongside intense saxophonist Abraham Burton alongside bassist John Hebert and drummer Eric McPherson favor searching post bop that cranes toward the avant-garde without losing the buoyance of swing” – #Time_Out_New_York

Duetul BLACKSALT a susținut concerte de la Lincoln Center (Dizzy’s) în New York până la Paris în Franța și a fost apreciat de ascultători și critici pentru distilarea poetică a sound-ului de jazz cu inflexiuni din muzica tradițonală a locurilor de baștină a celor doi muzicieni. Pasiunea pentru blues și jazz ballads, pentru puritatea melodică și libertatea formală, pentru tradiție și avangarda fac din duetul BLAKSALT un ansamblu al noului mileniu în jazz.

Considerat drept ,,unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru” de către Todd Barkan (Keystone Jazz Corner, Lincoln Ceneter), Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: ,,Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.” La rândul său, Lucian Ban consideră că: ,,Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

Duminică 27 mai 2018, ora 19:00 la Sinagoga Bistrița

Fotografia postată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud.