OPINII

Blocat între două lumi aflate în situație de urgență

În ultimii zece ani, am zburat cu avionul aproape săptămânal, fapt care m-a ajutat să cunosc mult mai bine Europa, dar și Statele Unite ale Americii. De când sunt membru al Parlamentului European, se întâmplă să zbor chiar și de patru ori pe săptămână. Săptămâna aceasta, am fost la Bruxelles pentru a participa la ședința plenului Parlamentului European redusă la doar două zile, iar după un scurt popas la București am decis să răspund unei invitații din partea Partidului Republican din SUA. După un zbor de 9 ore, când am aterizat la Washington, Președintele Trump tocmai anunța instituirea stării de urgență.

Bineînțeles, nu aș fi plecat dacă știam că vor fi suspendate toate zborurile spre și dinspre Europa. Însă pentru că am fost invitat la un eveniment organizat la reședința oficială a Președintelui Trump din Florida, am considerat că trebuie să onorez această invitație, cu atât mai mult cu cât este al doilea an consecutiv când am acest privilegiu.

Ținând cont de situația excepțională decretată în Statele Unite de către Președintele Americii din cauza epidemiei COVID 19, evenimentul de la Mar-a-Lago la care eram invitat s-a amânat. Între timp, SUA a anulat și zborurile către Marea Britanie și Irlanda, prin urmare voi respecta toate instrucțiunile autorităților americane până voi găsi cea mai sigură cale de a reveni în Europa. Recunosc că urmăresc, împreună cu echipa mea, clipă de clipă, tot ce se întâmplă acasă și trăiesc această situație la fel de îngrijorat ca toți românii.

Lumea toată se schimbă după această experiență dură. Nu am mai văzut niciodată aeroporturi goale și oameni speriați de semenii lor. Tocmai de aceea, trebuie să fim responsabili și să dăm dovadă de înțelepciune pentru a putea depăși cu bine acest moment dramatic din existența noastră. Nu credeam că voi trăi vreodată situații excepționale, concomitent și din același motiv, în România și în SUA. Abia aștept să revin în țară pentru că îmi doresc în aceste clipe să fiu acasă.

Eugen Tomac, preşedinte PMP