BNR a decis limitarea creditarii – care va fi impactul asupra pretului locuintelor anul acesta si in 2019

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a limita gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice a provocat spaima printre romanii care intentionau sa contracteze un imprumut in perioada urmatoare, mai ales pentru locuinta.

Dezvoltatorii imobiliari se tem ca piata va fi afectata puternic de masura Bancii Centrale, pentru ca numarul celor care isi vor cumpara locuinte va scadea.

Potrivit noilor prevederi anuntate de BNR, da la 1 ianuarie, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte.

La ING, pentru un credit ipotecar vi se vor da 50.744 de euro, tot pe 30 de ani, si tot cu conditia sa achitati un avans minim de 15%.

Daca alegeti creditul „La casa mea” de la BRD, veti primi 42.001 lei. La acest imprumut trebuie insa sa achitati un avans de 15%.

Tinand cont de faptul ca romanii care doresc sa achizitioneze o locuinta vor primi mai putini bani incepand de anul viitor, cererea pentru astfel de credite ar putea sa nu mai fie foarte mare. In consecinta, multi se gandesc ca, in mod normal, preturile caselor si apartamentelor ar trebui sa scada.

Va fi insa asa? Dezvoltatorii imobiliari spun ca de la 1 ianuarie toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare impus de BNR, dar, cu toate acestea, preturile locuintelor nu vor scadea foarte mult. Mai degraba, afirma ei, nu va mai exista o scumpire.

„Toata piata imobiliara va fi afectata de limitarea gradului de indatorare. Mai degraba am putea vorbi de o limitare a cresterii preturilor la locuinte in conditiile in care cererea va fi limitata de aceste noi norme de creditare. Piata imobiliara actuala nu se aseamana cu piata imobiliara din anul 2007-2009 cand preturile s-au prabusit, din cateva motive foarte importante. Acum nu mai putem discuta de caracterul speculativ existent in piata in anii premergatori crizei.

Cei care cumpara locuinte acum o fac pentru ca exista o cerinta fundamentala pentru locuinte noi in toate orasele mari din Romania. Este vorba despre un fenomen de urbanizare care nu se va opri si va continua foarte multi ani de acum incolo. In al doilea rand investitorii din piata sunt acum preponderent locali, iar creditarea bancara a dezvoltatorilor nu s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani de crestere incat sa afecteze piata asa cum s-a intamplat in perioada crizei.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.