ECONOMIC

BNR a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%

BNR a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%. Scăderea inflaţiei anuale, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, scăderea lichidităţii, apre­cierea monedei na­ţio­nale şi temperarea rit­mu­lui de creştere economică sunt câteva din motivele care au stat la baza deciziei.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţile băncilor a fost folosită în 2018 în procesul de creditare, evoluţia cre­ditării depăşind creşterea eco­nomică. În aceste condiţii creditul devine un motor al creşterii economice în contextul în care se diminuează impactul măsurilor fiscal-bugetare relaxate.

„Noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură. Să nu zicem hop totuşi până nu sărim gardul, pentru că avem o evoluţie a creditării care depăşeşte creşterea economică, bate spre 7%, creşterea va fi undeva la 4% anul acesta. Atunci, vom avea o creştere a intermedierii financiare. O parte din aceste lichidităţi încep să fie folosite în procesul de creditare, ceea ce este un lucru foarte bun“. Creditul acordat sectorului privat a înregistrat anul trecut creşteri de circa 5%, în condiţiile în care economia a făcut un salt de aproape 7% în 2017. Iar în prima jumătate a acestui an ritmul de creştere al creditării a depăşit 6% în termeni anuali, ajungând la 6,8% în iunie, în timp ce ascensiunea economiei s-a temperat. Majoritatea analiştilor au anticipat că BNR va decide să continue ciclul de întărire a politicii monetare, printr-o nouă majorare a ratei, până la 2,75%. Ultima majorare a dobânzii-cheie, până la 2,5%, a fost operată în luna mai. Rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie. Iar noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în trimestrul al treilea, în condiţiile menţinerii ei deasupra intervalului ţintei, urmată de coborârea ei mai pronunţată în ultimele luni ale anului curent spre limita superioară a intervalului-ţintă de 1,5-3,5%, anticipează membrii conducerii BNR. „Traiectoria anticipată a ratei anuale a inflaţiei se menţine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedentă pe termen scurt, dar uşor revizuită în sens descendent pe orizontul mai îndepărtat de timp“.