DIN TRANSILVANIA

Brigada 81 Mecanizată a sărbătorit 101 ani de tradiție

La Palatul Culturii din Bistrița a avut loc miercuri, 12 fabruarie 2020, concertul aniversar  ,,Pe aripile muzicii de fanfară” dedicat împlinirii a 101 ani de existență a Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, dar și 51 de ani de existență a Muzicii Militare a Garnizoanei Bistrița. 

,,În arcul de timp al existenţei lor, muzicile militare româneşti şi-au contopit raţiunea de a fi şi de a-şi împlini menirea, cu tumultul istoriei eroice a poporului român,constituidu-se într-un mesager credincios al cântecului izvorât din crezul suveran al iubirii şi al slujirii de patrie.

Înfiinţată în patria lui Coşbuc şi a lui Rebreanu, Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa s-a perfecţionat şi maturizat, câştigându-şi un loc bine meritat în viaţa culturală judeţeană şi naţională, datorită complexităţii repertoriului abordat, disciplinei de ansamblu, virtuozităţii şi nu în ultimul rând a nivelului interpretativ. 

Sub imperativul datorie si artă, muzicienii militari ai garnizoanei Bistriţa, alături de Corul Batalionului 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților”, au adus în faţa publicului prezent cele mai frumoase şi reprezentative piese din repertoriul lor, împletind solemnitatea marşurilor patriotice cu sensibilitatea colajelor de vals şi tango” este mesajul care însoțește fotografiile de la concertul aniversar postate pe pagina de Facebook a Brigăzii 81 Mecanizată.

Brigada 81 Mecanizată a preluat tradițiile de luptă ale Regimentului 81 Infanterie care a luat ființă la 29 ianuarie 1919, în garnizoana Dej. În anul 1968, Regimentul 81 Infanterie a fost înlocuit cu Regimentul 223 Mecanizat. La 1 martie 1995, prin reorganizarea Regimentului 223 Mecanizat şi a Divizionului 55 Artilerie Antiaeriană a luat ființă Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” cu comandamentul în garnizoana Dej, Din 04 ianuarie 2001, comandamentul brigăzii a fost redislocat în garnizoana Bistrița.

Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” face parte din Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” și are în compunere batalioane de artilerie, apărare antiaeriană, infanterie, tancuri și sprijin logistic, respectiv subunități de brigadă de cercetare, comunicații și informatică, geniu, apărare CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară), EOD (explosive ordnance disposal) și sprijin logistic.

Din anul 1996, militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigor Bălan” execută misiuni în teatre de operații din numeroase state ale lumii (precum: Angola, Afganistan, Irak, Bosnia, Macedonia etc) unde reprezintă România cu devotament și profesionalism.

Sursă foto: Darius Cîrmaci

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 9 persoane, oameni pe scenă, oameni în picioare, noapte şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: 22 de persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text care spune „BRIGADA 81 MECANIZATĂ”

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni cântând la instrumente muzicale

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, oameni stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni stând jos