LIFESTYLE

Bucovina înveșmântată în chiciură la sfârșit de noiembrie. FOTO

de Mihai Sărmășan

Imagini superbe care surprind peisaje de iarnă pot fi văzute în aceste zile în zona Gura Humorului din Bucovina.

Munții înalți, brazii bătrâni, iarba grasă, apele repezi, toate le-au ajutat bucovinenilor, care au trecut prin multe de-a lungul timpului, iar unele clădiri păstrează și astăzi atmosfera de acum câteva sute de ani. Gara Ițcani, Cazinoul din Vatra Dornei, Palatul Administrativ din Suceava sunt câteva urme ale arhitecturii habsburgice.

Tradițiile încă sunt vii în Bucovina. În zona dintre Gura Humorului și Vatra Dornei găsim oameni care merg la biserică în vechiul costum popular. Tot aici o să-i găsim pe cei care încă mai păstrează vechile obiceiuri: olăritul de la Marginea, încondeierea ouălor de la Ciocănești,  pictatul icoanelor pe lemn la Rădăuți și multe altele lăsate din strămoși.

Pădurea i-a folosit bucovineanului încă din primele veacuri. Brazii le-au făcut lingură, casă și biserică. O să simți în vorbă și în obiceiuri, că oamenii parcă îl au pe Dumnezeu mai aproape. O să-i simți pe bucovineni altfel. Dacă o să ajungi aici, o să citești prietenie în privirile bătrânilor. Dacă o să vorbești cu ei, n-o să îți vorbească asemenea unui străin, ci unui fiu. Omenia și ospitalitatea ai s-o simți imediat, căci la ei înseamnă mult să fii om.

Bucovina înseamnă mai mult de o graniță. E un spirit, care trăiește de veacuri și nu are de gând să se oprească. Când ai să ajungi aici, oprește-te, închide ochii și simte, căci Țara Fagilor are să-ți ofere mai mult decât ce poți vedea.

foto credit: Facebook Sorin Onișor