LIFESTYLE

Bucuria florilor în Parcul Național Munții Rodnei. FOTO

de Mihai Sărmășan

Parcul Naţional Munţii Rodnei este un adevărat colţ de rai, iar cei care se îndoiesc de acest lucru sunt invitaţi să-i afle secretele şi să-i admire peisajele de vis, care par ireale. Colţul de rai din inima Transilvaniei atrage de secole biologi şi botanişti din întreaga lume.

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe pe 47.177 hectare, parte fiind pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar parte în Maramureş. În toate anotimpurile acest colţ de rai din inima Transilvaniei oferă peisaje ce-ţi taie răsuflarea.

Parcul are mai multe vârfuri care trec de 2000 de metri: Inău, Inăuţ, Pietrosu Mare, numai bune pentru drumeţii  Parcul Naţional Munţii Rodnei este tărâmul lacurilor. În PNMR au fost identificate nu mai puţin de 67 de lacuri glaciare desprinse parcă din poveşti.

Importanţa Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost recunoscută încă din 1979 de către Consiliul Unesco, ce a luat hotărârea să includă rezervaţia ştiinţitică Pietrosu Mare în reţeaua internaţională de rezervaţii a biosferei. Splendoarea florilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei i-a atras pe botaniştii străini încă din 1788. Au fost identificate peste 1000 de specii de plante, unele dintre ele fiind foarte rare.

sursa: Facebook Albert Gavrilă