”Bun cart înainte!”, le-a spus preşedintele ţării marinarilor români.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, vineri, la Constanţa, pentru a vizita mai multe nave participante la „Sea Shield 2019”, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval NATO organizat de Forţele Navale Române în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre.

Exerciţiul NATO „Sea Shield 2019”, la care au luat parte aproximativ 2.200 de militari şi 20 de nave din cinci state membre ale Alianţei Nord-Atlantice plus România, s-a încheiat, vineri, cu Ziua Distinşilor Vizitatori ce a fost organizată la bordul fregatei româneşti „Regele Ferdinand”.

„Mi-a plăcut foarte mult când am auzit că, în condiţiile în care nava nu dispune chiar de toate facilităţile pecare vi le doriţi, reuşiţi foarte bine să completaţi prin capacitatea voastră şi prin inventivitate. Şi în concluzie pot să vă spun că sunt foarte bucuros că am venit astăzi aici, că v-am întâlnit, că am primit direct şi imediat rezultatele acestui exerciţiu. Şi la finalul alocuţiunii vă spun Bun cart înainte!”, le-a spus preşedintele ţării marinarilor români.

Ulterior, el a vizitat şi fregatele canadiană, HMCS Toronto, şi olandeză, HNMLS Evertsen, arătându-se impresionat de rezultatele exerciţiului şi mulţumindu-le militarilor pentru sprijinul pe care NATO îl acordă ţării noastre.

Doar ce s-a încheiat exerciţiul Sea Shield 2019 şi vreau să vă spun de la început că sunt impresionat de rezultate. Vreau să va felicit pentru că aţi făcut un lucru extraordinar.

Pentru mine, ca preşedinte al României, acest exerciţiu a fost foarte important. Pentru că avem Marea Neagră, o mare frumoasă, dar şi o regiune foarte complicată. Şi presupun că pe durata acestui exerciţiu cu toţii aţi putut observa de ce este o regiune atât de complexă. Pentru mine şi pentru România este foarte important să vă avem aici ca aliaţi, împreună cu noi în Marea Neagră, lucrând împreună, pregătindu-ne împreună şi cunoscându-ne reciproc. Zona Mării Negre nu este numai o regiune estică sau o graniţă estică a NATO. Zona Mării Negre este foarte complicată şi avem nevoie de voi toţi, avem nevoie de NATO”, a spus preşedintele Iohannis în faţa militarilor olandezi.

„Sea Shield 19” a fost cel mai mare exerciţiu organizat de Forţele Navale Române în acest an, participând 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari. Aceştia au exersat proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.