EDUCAŢIE/CULTURĂ

Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

Buna Vestire, cunoscută în popor sub numele de Blagoveștenia, este sărbătoarea creștină prăznuită anual pe 25 martie când, potrivit tradiției creștine, Arhanghelul Gavril i s-a arătat Fecioarei Maria spunându-i că va concepe și-l va naște pe Iisus din Nazaret. Peste exact 9 luni, la 25 decembrie, profeția s-a împlinit prin nașterea Mântuitorului.

Deși pică în Postul Mare, de Buna Vestire este dezlegare la pește, iar tradiția spune că cine va mânca acest tip de carne va fi sănătos și voios ca peștele în apă. Este data la care se spune că vin rândunelele din țările calde și se dezleagă limba cucului care va cânta toată vara. Ar fi bine, spun bătrânii, ca întâiul cântat al cucului să te prindă cu bani în buzunar, pentru a avea un an prosper.

În ziua de Buna Vestire, se spune că nu ai voie să te cerți cu cineva, deoarece vei avea necazuri întregul an. De asemenea, se spune că este mare păcat să faci mâncare, în această zi. În trecut, în unele zone din țară, se punea, pe pragul casei, pâine, sare și apă, ca hrană pentru îngeri, iar casele erau afumate cu o cârpă aprinsă pentru alungarea șerpilor și a gândacilor. În trecut, de Blagoveștenii, fetele și femeile scoteau din lăzi straiele de sărbătoare pe care le puneau pe gard, la aerisit.

Se obișnuiește, chiar și astăzi, în unele zone din țară, ca pe înserat să se dea foc la lucruri nefolositoare din gospodărie, iar oamenii să stea lângă foc până după miezul nopții.