DIN TRANSILVANIA

Cafenea şi cărţi în scop caritabil. Primul ”books coffee” deschis la Alba Iulia

O organizaţie neguvernamentală, care oferă gratuit servicii de îngrijire la domiciliu pentru copii şi adulţii cu boli incurabile, îşi finanţează activitatea prin intermediul unui Charity Shop, un concept nou în Alba Iulia. Este vorba despre o librărie-cafenea care se numeşte Flori de Mac, unde oamenii pot dona cărţi, pot cumpăra, sau pot pur şi simplu bea o cafea acolo, relatează alba24.ro
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos, pantofi şi interior

Veniturile obţinute sunt folosite pentru a menţine activitatea organizaţiei. În ultimele trei săptămâni, voluntarii asociaţiei Hospice Eliana au aranjat cele aproape 9.000 de cărţi şi au pregătit un spaţiu unic până acum în Alba Iulia. Viitorii clienţi vor putea alege de pe raft o carte pe care să o citească în timp ce beau o cafea, sau chiar juca boardgames, jocuri de societate cumpărate de asociaţie, special pentru aceştia.

Cafeneaua-anticariat a fost inaugurată joi, 21 februarie. Oricine va avea curiozitatea să intre, va putea să savureze o cafea şi să citească o carte primită ca donaţie din partea elevilor din şcolile şi liceele din Alba Iulia sau din ţară, sau din partea unor persoane care apreciază munca celor de la Hospice Eliana.
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi interior

În ultimele trei săptămâni, voluntarii asociației Hospice Eliana au aranjat cele aproape 9.000 de cărți și au pregătit un spațiu unic până acum în Alba Iulia. Viitorii clienți vor putea alege de pe raft o carte pe care să o citească în timp ce beau o cafea, sau chiar juca boardgames, jocuri de societate cumpărate de asociație, special pentru aceștia.

În cafenea sunt expuse și câteva dintre tablourile realizate de Geta Țălnar, artista din Alba Iulia răpusă de cancer în urmă cu doi ani. Tablourile au fost aduse de membri ai familiei acesteia, care cunosc activitiatea organizației.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi interior

”Hospice Eliana din Alba Iulia, este un ONG a cărui activitate se adresează pacienților adulți și copii cu boli incurabile din județul Alba, iar în momentul de față oferă îngrijire paliativă la domiciliul pacienților prin echipa multidisciplinară de care dispune. Toate serviciile Hospice sunt gratuite pentru pacienți și familii, și sunt finanțate exclusiv din activități caritabile, în prezent existând două magazine caritabile Flori de Mac în Alba Iulia – unde oricine poate dona orice fel de obiecte, sumele obținute din vânzarea acestor obiecte reprezentând sursă de finanțare” spune vicepreședintele organizației, Adi Roșiu.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi interior

În cazul cafenelei Flori de Mac, oamenii pot dona cărți și alți oameni le pot cumpăra. Banii astfel obținuți ajung în servicii de îngrijire paliativă pentru bolnavii care au cea mai mare nevoie de ea și care sunt abandonați de sistemul de sănătate românesc. De aceea, ceea ce fac reprezentanții acestei asociații reprezintă o activitate care presupune empatie față de bolnavii aflați în ultima parte a vieții lor.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând în picioare şi interior

”Dorim să oferim alinare şi mângâiere celor singuri şi aflaţi în suferinţă, celor care se simt adesea neglijaţi, umiliţi de un sistem imperfect de sănătate, dar cărora Dumnezeu le întinde o mână. Ajută-ne să continuăm să facem ceea ce ştim, cu puţinul tău. O carte – cartea ta, poate face azi diferenţa în viaţa unui pacient aflat în suferinţă. Poţi participa şi tu! Dă o şansă cărţii tale – doneaz-o. Ai cărţi pe care nu le mai foloseşti, pe care nu mai ştii unde să le pui sau la care eşti gata să renunţi? Cu darul tău poţi ajuta ca Hospice Eliana să îşi păstreze serviciile gratuite”, este apelul pe care l-a transmis Adi Roşiu, prin intermediul Alba24. Cafeneaua este situată peste drum de vechea Policlinică, nu departe de secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean.

Datele de contact ale Hospice Eliana: Comuna Ciugud, sat Hăpria nr 218, CF – 37011599
CONT – Lei: RO30BTRLRONCRT0384194001
– Euro: RO77BTRLEURCRT0384194001
– USD: RO81BTRLUSDCRT0384194001
Tel – +40 726 11 68 60

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, masă şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare şi interior

sursa foto: Ania Ciolacu facebook