Campania „Oameni noi în politică“: De ce este importantă alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Campania „Oameni noi”, prin care se urmărește strângerea a 100.000 de semnături pentru modificarea legilor electorale, are drept scop, printre aletele, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Cele 30 de organizații civice și partide politice, printre care se află și Platforma România 100, care au demarat această inițiativă civică de modificare legislativă, desfășoară în prezent campania de adunare a semnăturilor și de informare a cetățenilor cu privirile la motivele pentru care reforma este necesară.

Astfel, în ceea ce privește alegerea primarilor, acum ei sunt aleși într-un singur tur, legitimitatea alesului local fiind îndoielnică.

Potrivit legislației actuale, devine primar candidatul care se clasează pe primul loc, într-un singur tur. De exemplu, Gabriela Firea a devenit primarul Capitalei obținând votul a doar 16% dintre bucureștenii cu drept de vot. Concluzia este simplă: mai mult de 80% dintre bucureșteni nu și-au dorit actualul primar.

Aceasta este situația în cea mai mare parte a localităților din România, actualul primar nereușind să obțină susținerea unei majorități a cetățenilor. Această criză legislativă poate fi oprită.

Prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi, candidații clasați pe primele două locuri după primul tur vor merge în al doilea tur de scrutin. Candidatul care va câștiga în turul doi va avea susținerea majorității persoanelor care se prezintă la vot, iar în acest mod primarul ales va avea legitimitatea democratică pentru decizii în numele comunității.

În București, Comunitatea locală RO100 va strânge semnături pentru campania „Oameni noi“ duminică, 30 septembrie, în Parcul Drumul Taberei – intrarea dinspre Auchan, între orele 16.00-18.00.

Campania „Oameni noi în politică“ are ca scop reforma electorală, principalele deziderate fiind:

  • Alegerea primarilor în două tururi de scrutin;
  • Dublarea numărului de parlamentari aleşi în diaspora;
  • Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise);
  • Recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării, dar care au domiciliul în România;
  • Reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare;
  • Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților;
  • Implementarea unor măsuri de siguranță a votului.

Puteți afla mai multe despre această inițiativă intrând pe www.oameni-noi.ro.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.