ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Campanie inedită de colectare selectivă a deșeurilor la Bistrița

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari provocări de mediu ale zilelor noastre, statisticile arată că în anul 2050 vor exista mai multe materiale de plastic în oceane decât pești.
Pentru a schimba viitorul, trebuie să intervenim fiecare dintre noi. Indiferent dacă este o băutură răcoritoare îmbuteliată, o pungă de la supermarket sau pahar din plastic, plasticul de unică folosință a devenit înglobat în viața noastră de zi cu zi. Costul scăzut, comoditatea și ușurința acestor produse au revoluționat ambalajul bunurilor. Cu toate acestea, costul catastrofal de mediu al acestei comodități devine acum din ce în ce mai clar.
Această situație se regăsește și în Bistrița. Este un moment bun să ne unim efortul și să colaborăm pentru a ne ajuta să schimbăm obiceiurile legate de produsele din plastic. Pentru a combate poluarea cu materiale plastice este nevoie să luăm atitudine și să gândim profund la modul în care putem reduce cantitativ, reutiliza și recicla, dar și să determinăm noi deprinderi.
Scopul nostru declarat în 2018 este de a folosi Ziua Mondială a Mediului pentru a reduce cantitatea de plastic și a lua măsuri pentru a folosi cât mai puține obiecte de plastic de unică folosință!
Avem nevoie de sprijinul dvs. pentru a face Ziua Mediului un succes! Acesta este îndemnul lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător pentru Ziua Mondială a Mediului 2018.
Luați măsuri pentru a combate poluarea cu plastic !
Mii de acțiuni sunt pregătite în toată lumea. Pot fi anunțate acțiuni pe pagina evenimentului la adresa: http://worldenvironmentday.global/
CAMPANIA se desfășoară în perioada 14 mai – 5 iunie 2018:
I. CONCURSUL „Hai să scăpăm Bistrița de poluarea cu plastic !”
Concursul urmărește creșterea responsabilităților cu privire la protejarea mediului înconjurător, creșterea eficienței modului de colectare selectivă a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor, dar și reducerea utilizării ambalajelor din plastic, schimbarea unor deprinderi și încurajarea activităților de voluntariat.
Primăria municipiului Bistrița împreună cu S.C. Supercom S.A. organizează un concurs de colectare a PET-urilor în școlile municipiului Bistrița. Concursul se va desfășura în perioada 14 mai 2018 – 5 iunie 2018 și va avea două componente:
a. colectarea deșeurilor tip „PET” în școli;
b. idei practice de reducere a cantităților de deșeuri din plastic prin renunțarea la folosirea produselor de unică folosință gen: flacoane, plase, pungi, pahare, veselă și farfurii de unică folosință etc. Vor fi trimise imagini care se vor posta pe pagina de facebook „Bistrița renunță la plastic!”. Cele mai interesante idei vor fi selectate pentru promovarea bunelor practici, iar cea mai practică idee va fi premiată.
Pentru prima componentă a concursului (a.) se vor acorda 3 premii astfel: premiul I în valoare de 2 000 lei, premiul II în valoare de 1 500 lei, premiul III în valoare de 1 000 lei. Pentru a doua componentă (b.) se va acorda un premiu special în valoare de 1000 lei. Premierea se face în data de 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului, în Parcul municipal.
Regulamentul concursului se publică pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița www.primariabistrița.ro și pagina de facebook „Bistrița renunță la plastic!”.
În perioada 14 mai – 5 iunie la Centrul de Informare și Educație Ecologică „ȘCOALA VERDE” au loc cursuri de educație ecologică cu tema reducerii utilizării ambalajelor din plastic, la care participă preșcolari și elevi din clasele primare.
II. Colectarea selectivă în zonele de case individuale
În cartierele de locuințe individuale se vor desfășura două acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor / lună.
Programul de colectare va fi comunicat prin massmedia și fluturași distribuiți locuitorilor în funcție de zilele și zonele în care se desfășoară colectarea.
Cetățenii vor colecta materialele reciclabile în saci pe care îi vor preda în ziua stabilită pentru colectarea acestui tip de deșeu.
III. Colectarea selectivă în cartierele de locuințe colective
În perioada 14 mai – 5 iunie 2018, S.C. Supercom S.A. va curăța punctele gospodărești din zonele cu locuințe colective, va verifica modul în care sunt înscripționate containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și se vor face modificările necesare, unde este cazul, astfel încât pentru colectare să fie disponibile containerele pentru:
– hârtie-carton – capac albastru;
– plastic și metal – capac galben;
– sticlă – capac verde;
– gunoiul menajer – culoare gri / negru.
Orice persoană din asociație este rugată să semnaleze nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor și cele de curățenie. Telefonul cetățeanului 0800 0800 33 poate fi apelat gratuit pentru a semnala astfel de fapte.
Reprezentanții Serviciului salubrizare din cadrul primăriei și reprezentanți ai S.C. Supercom S.A. vor monitoriza timp de o lună modul de gestionare a punctelor de colectare a deșeurilor și vor aduce la cunoștință publică punctele în care colectarea se face corect, dar și cele în care nu sunt respectate regulile de colectare.
Asociația de proprietari care realizează cel mai corect colectarea selectivă va fi premiată cu PREMIUL SPECIAL în valoare de 2.000 lei.