Când consumul de alcool duce la dependență.

Problema consumului de alcool este un subiect atât de dezbătut de către specialişti din întreaga lume, încât există deja foarte multe controverse pe baza acestui subiect.

Este consumul moderat de alcool sănătos? Dacă da, ce înseamnă moderat? Consumul excesiv de alcool este egal cu ceea ce numim a fi ,,alcoolism”?

De asemenea, consumul de alcool printre minori este o problemă gravă şi care ridică şi ea multe întrebări. Alcoolismul nu este o problemă de imoralitate sau de caracter slab. Alcoolicii sunt persoane bolnave care au nevoie de sprijin şi tratament.
Unele persoane dezvoltă dependență fizică de alcool; pentru altele, abuzul de alcool conduce la consumul în exces, fără prezența dependenței fizice.
Alcoolismul și abuzul de alcool afectează atât sănătatea fizică și psihică a individului, cât și pe cea a familiei.

Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății, fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale și 15% din cazurile de înec. De asemenea, este unul dintre factorii de divorț (unul din trei cazuri) și de molestare a copilului (unul din trei cazuri).

Consumul de alcool poate favoriza apariția cirozei hepatice, poate să afecteze negativ fătul și poate fi asociat cu cancerul la sân la femei, cancerul cavității bucale, al esofagului, al faringelui și laringelui. Consumul mare de alcool a fost corelat și cu disfuncții sexuale, scăderea libidoului, demența și degenerare musculară.

Conform ONG-ului “Drinkaware”, abuzul nu este o condiție sine-qua-non a alcoolismului. Termenul e definit ca o dorință puternică și adesea incontrolabilă de a bea. ONG-ul aduce în discuție ideea dependenței psihice, care se manifestă când ți-e greu să te relaxezi complet fără un păhărel la îndemână. Dacă ai chef să împarți o sticlă de vin cu iubitul/iubita în majoritatea serilor sau dacă nu vrei să pleci acasă până nu dai pe gât 2-3 beri cu colegii de muncă, „dependență psihică” pare a fi verdictul. Conceptul-cheie aici e „ritualul”, iar sănătatea ți-ar putea fi periclitată pe termen lung. Dependența psihică poate evolua (sau nu) în dependență fizică, situație în care intervine sevrajul: începi să transpiri, să tremuri sau să-ți fie greață când scade nivelul alcoolului din sânge.

Deși DEX-ul trage semnul egalității între abuz și dependență, Asociația Americană de Psihiatrie face o distincție clară între cele două concepte.

Te încadrezi la categoria „Abuz” dacă în ultimul an te-ai regăsit măcar într-una dintre următoarele situații:

 • Incapacitatea de a îndeplini obligații profesionale, educaționale sau sociale din cauza consumului de alcool (ex: absențe nemotivate, randament scăzut, neglijarea copiilor etc.);
 • Consum repetat de alcool în situații periculoase (ex: înainte să te urci la volan);
 • Probleme legale cauzate de abuzul de alcool (ex: tulburarea liniștii publice);
 • Continuarea abuzului de alcool în ciuda sfaturilor persoanelor apropiate.

Te poți considera membru al clubului „Dependență” dacă în ultimul an te-ai confruntat cu cel puțin trei dintre următoarele probleme:

 • Nevoia de a consuma tot mai mult alcool pentru a atinge un anumit grad de satisfacție;
 • Sevraj;
 • Consum de alcool în cantități mai mari sau pe o perioadă de timp mai lungă decât stabiliseși inițial;
 • Dorință continuă și/sau tentative nereușite de a limita consumul de alcool;
 • Renunțarea la activități sociale, ocupaționale sau recreaționale din cauza alcoolului;
 • Mult timp petrecut făcând rost de alcool, consumându-l și/sau revenindu-ți ulterior;
 • Continuarea abuzului de alcool în ciuda conștientizării problemelor fizice și/sau psihice pe care le ai din cauza lui.

Așadar, ambele sunt tipare de consum neadecvat al băuturilor alcoolice și ambele îți pun în pericol sănătatea, dar cei a căror problemă se limitează la abuz constant au o oarecare șansă să mențină o viață socială. Totuși, în momentul în care se instaurează dependența, viața socială e compromisă.

De cele mai multe ori, persoanele, care consumă abuziv alcool sau cele dependente de alcool, neagă sau refuză discuțiile referitoare la consumul și problemele cauzate de dependența de alcool. Alcoolismul este o boală primară pentru că nu prezintă un sindrom al unei alte stări de boală existente, ci poate cauza ea însăși alte tulburări fizice sau psihice sau le agravează pe cele existente. În modul cel mai evident, alcoolismul ca boală, poate fi recunoscut prin consecințele intoxicației, adică în leziuni ale ficatului, stomacului şi sistemului nervos central sau periferic, provocate de alcool.

Cele mai recente cercetări, în ceea ce privește dependența, sugerează că toate dependențele își au rădăcinile în afectarea biochimiei cerebrale. Așa cum știm, în creier există substanțe chimice, numite neurotransmițători, care regularizează ce gândim, simțim și cum ne comportăm. Neurotransmițătorii implicați cel mai frecvent într-o dependență, de orice fel, includ serotonina, dopamina, acidul gama-aminobutiric, endorfinele și norepinefrina, dar mai sunt implicate și acetilcolina și anandamida în unele dependențe.

Se poate spune ca persoanele dependente nu poftesc, în realitate, la substanța care oferă dependența; ei poftesc la ceea ce substanța face pentru creier.

Învață să trăiești fără alcool astfel:

– evită oamenii și locurile care te îndeamnă la băutură și înlocuiește-i cu nebăutori de alcool;

– înscrie-te într-un grup de auto-ajutor;

– asigură-te de sprijinul familiei și al prietenilor;

– înlocuiește dependența negativă de alcool cu dependențe pozitive cum ar fi: o activitate făcută din plăcere sau o muncă voluntară la biserică sau în cadrul unor grupuri civice.

– începe să faci exerciții fizice. Efortul fizic eliberează în creier substanțe chimice care asigură o ,,bună dispoziție naturală”. Chiar și o plimbare după cină poate fi liniștitoare.

– terapie permanentă;

– motivație pozitivă.

Sursa: csid.ro, dependentiianonimi.ro, noizz.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.