Spre deosebire de momentele electorale de până acum, anul 2024 e diferit în special prin faptul că foarte puțini își pun nădejdea într-un partid. Va fi prezență mare la vot, dar puțini vor vota convinși că acea formațiune va schimba societatea. Avem puțini lideri, ni se propune să alegem între Ciolacu și Șoșoacă, lucru pe care nu și l-a imaginat nimeni în urmă cu zece sau douăzeci de ani. O șansă ar fi dacă am alege la prezidențiale o persoană educată, onestă, poate un om de cultură, dar care să aibă și fermitate și să scuture întreaga politică românească și să împingă partidele să facă reforme și lucrurile care contează în comunități și la nivel de țară. Poate fi un membru de partid, poate fi un independent, de ce nu? Până la urmă președintele țării nu face politica unui partid. Oricum vom avea guvernări de coaliție, nici nu cred că va trece cineva de 30% în alegeri, prin urmare e nevoie de un președinte care să fie deasupra partidelor, nepărtinitor și mai ales hotărât să schimbe acest sistem care e bolnav și nefuncțional și care nu servește cetățenii ci doar pe unii dintre ei. Astăzi, dintre doi absolvenți de facultate în domeniul economic, cu aceleași aptitudini și rezultate , probabilitatea ca unul dintre ei, prin pile și relații să ajungă pe un post călduț bine plătit, iar celălalt să ajungă casier la lidl, e foarte mare.

Când și pe cine alegem?
Sigur că organizarea alegerilor europarlamentare în aceeași zi cu cele locale, avantajează PNL și PSD. Neîndoielnic. Și UDMR e foarte avantajat fiindcă în 2019, la europarlamentare, au trecut pragul cu voturi primite de PSD. Da, membri ai PSD au votat UDMR în Ialomița, Giurgiu, Dâmbovița și alte județe fără maghiari. Dacă se țin în aceeași zi, locale cu parlamentare, UDMR se salvează singură prin mobilizarea aleșilor locali. Au mii de consilieri. Așadar, din 3000 de primari, 2900 fac parte din PNL PSD UDMR. Lucrurile sunt clare.
De cealaltă parte, AUR și USR sunt partidele dezavantajate. Și nepregătite în opinia mea, pentru luna iunie. PNL PSD UDMR sunt pregătiți fiindcă primarii lor candidează din nou, n-au multe de făcut.
Înțeleg supărarea USR, dar colegul lor de alianță a decis în 2020 ca alegerile locale să fie decalate din iunie în septembrie pentru că purtam mască. Fără acea decizie, alegerile locale s-ar fi tinut în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, adică s-ar fi ținut la termen, prin urmare invocarea lipsei de democrație e greu de susținut de către opoziție. Timp de 30 de ani, alegerile locale s-au ținut la început de luna iunie. Nu văd unde e lipsa de democrație, dacă s-ar ține și în acest an tot în iunie. Dacă aș decide eu, le-aș organiza în septembrie fiindcă atunci se încheie mandatul aleșilor locali. Problema la noi e urmatoarea: că nimeni nu vrea să facă un calendar al alegerilor cu trei ani înainte. Așa ar fi democratic.