DIN TRANSILVANIA

Caporal Alin Holbură (Brigada 81): Exercițiile multinaționale, precum Saber Guardian, aduc un plus în pregătirea noastră profesională

În această lună, în țara noastră se desfășoară cel mai mare exercițiu militar multinational al anului ,,Saber Guardian 2019” (SG 19), la care participă peste 13 000 de militari români și din armatele aliate și partenere. 1000 dintre acești militari fac parte din Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” care a desfășurat câteva exerciții conexate la Saber Guardian, în Poligonul Cincu. Printre militarii bistrițeni care au participat la aceste exerciții, se numără și caporalul Alin Holbură care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări în timp ce ne aflam la Media Day, în poligonul din județul Brașov.

Reporter: Cât a durat pregătirea pentru exercițiul conexat la Saber Guardian 2019, la care am luat parte și noi, jurnaliștii?

Alin Holbură: Exercițiul în care a fost angrenată Brigada 81 Mecanizată a cuprins 3 etape de instruire, desfășurate în perioada 1-13 iunie. Prima etapă s-a desfășurat la Centrul Național de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre din Cincu, iar în cadrul acesteia, am desfășurat un computer sistem exercise și o simulare pe calculator a conducerii trupelor din teren. Etapa a doua a cuprins exerciții de conducere în teren a trupelor din tocul de comandă, iar în etapa a treia, s-a desfășurat exercițiul complex cu trageri de luptă, exercitiu la care ați asistat și dumneavoastră, jurnaliștii.

Rep: Cât de important este pentru un militar să participe la exerciții multinaționale de tipul celor conexate la Saber Guardian 2019?

A. H. Participarea la un astfel de exercițiu este foarte importantă, mai ales din perspectiva faptului că interacționăm cu militari din țările aliate și partenere care participă la acest exercițiu multinațional, desfășurând împreună exerciții tactice de luptă și trageri complexe cu armamentele din dotare.

Rep: Ai participat la misiuni în teatrul de operații din Afganistan, alături de camarazii tăi. Cât de importante sunt astfel de exerciții în ceea ce privește pregătirea pentru misiunile din aceste teatre?

AH: Am participat la două misiuni în teatrul de operatii din Afganistan cu Batalionul 811 Infanterie ,,Dragonii Transilvani” Dej, în perioada iulie 2015-februarie 2016 și cu Batalionul 812 Infanterie ,, Șoimii Carpaților”, Bistrița, în intervalul iulie 2018-februarie 2019. Un astfel de exercițiu, cum este Saber Guardian, nu face altceva decât să ne pregătească fizic și psihic pentru ceea ce înseamnă un teatru de operații, aducând un plus în pregatirea noastră, a militarilor din Armata României. După cum precizam anterior, cu ocazia acestui exercițiu multinațional, ne instruim alături de militari din alte state, aspect foarte important în ceea ce privește participarea la misiunile din teatrele de operații unde interacționăm frecvent cu militarii celorlalte armatelor aliate.

Rep: Instruiește-te așa cum vei lupta, spune o deviză a Forțelor Terestre Române. Așa v-ați instruit și voi la Saber Guardian 2019?

A.H. Pentru noi, militarii Armatei României, este foarte important să ne instruim permanent pentru a fi foarte bine pregătiți în orice situație ce ține de domeniul nostru de activitate, iar astfel de exerciții multinaționale aduc un plus în tot ceea ce înseamnă pregatirea militară. Și da, întotdeauna ne instruim ca și cum am lupta, iar acest lucru ne ajută foarte mult în teatrul de operații, acolo unde nu există loc pentru greșeli!

Exercițiul multinațional ,,Saber Guardian 2019”, condus de Forțele Armate ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei Românie se va încheia peste câteva zile.

Cristina Rusu