ACTUALITATE, SANATATE

Cardul de sănătate suspendat, consultații prin telefon și rețete prin email

În ședința de Guvern de luni, 30 martie 2020, a fost adoptată hotărârea potrivit căreia, pe perioada stării de urgență în România, se suspendă utilizarea cardului național de sănătate, orice serviciu medical acordându-se fără prezentarea acestuia.

De asemenea, potrivit hotărârii de Guvern adoptate ieri, medicii pot consulta pacienții prin telefon sau videoconferință, eliberând rețeta online, prin intermediul emailului sau a altor mijloace de comunicare electronică. Hotărârea vizează atât medicii de familie, cât și medicii specialiști care vor nota consultația în registrul de consultații și în fișa pacientului,după caz, indicând intervalul orar în care a fost efectuată consultația și mijlocul de comunicare utilizat.

În privința pacienților cu boli cronice, medicul de familie va putea elibera rețete fără a mai fi necesară o reevaluare de la medicul specialist, respectiv o reînoire a scrisorii medicale. Biletele de trimitere pentru specialități clinice sau paraclinice și decizii de aprobare pentru dispozitive medicale se prelungesc cu 90 de zile.

Toate persoanele aflate pe teritoriul României, cetățeni români, străini sau apatrizi, vor beneficia de servicii medicale și medicamente necesare tratării cazurilor cu COVID19 asigurate din bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate.

Întreg proiectul Hotărârii de Guvern poate fi consultat la link-ul de mai jos

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/03/HG-49.pdf