DIN TRANSILVANIA

Care este istoria Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula?

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, vineri, 24 aprilie 2020, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în cele două reședințe de județ ale eparhiei: Cluj-Napoca și Bistrița, pentru a oferi o mângâiere sufletească bolnavilor, care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici, pe cei care muncesc în spitale, precum și pe tot poporul credincios.

La Cluj-Napoca, după ce a parcurs traseul prin oraș, icoana a înconjurat Catedrala Mitropolitană și a făcut un singur popas la Mănăstirea clujeană „Sfânta Elisabeta”, unde a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile. Mitropolitul Andrei a citit rugăciunea de la Acatistul Acoperământului Maicii Domnului si rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii. Totodată, a rostit și un cuvânt duhovnicesc.

Apoi, convoiul restrâns, format din 3 mașini, s-a îndreptat spre Bistrița, străbătând orașele Gherla, Dej și Beclean, precum și localitățile de tranzit prevăzute în traseul procesiunii.

Prin acest gest, Arhiepiscopia Clujului vrea să-i asigure pe toți de întreaga solidaritate sufletească, de rugăciunile ierarhilor și ale preoților pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat și mai ales de binefăcătoarea mijlocire a Sfintei Fecioare, prin icoana sa făcătoare de minuni, care aduce mângâiere în credință și întărire în nădejde.

Istoricul icoanei

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, la care vin an de an zeci de mii de pelerini, a fost pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681. Ea s-a pictat la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o bisericii din acest sat. În anul 1699 aceasta a lăcrimat vreme de trei săptămâni, între 15 februarie și 12 martie, iar de atunci continuă să facă minuni, să tămăduiască boli și să aducă alinare și mângâiere tuturor celor care o cercetează.

După un proces amplu de restaurare, executat între anii 1990-1991, care i-a redat frumuseţea şi strălucirea iniţială, icoana nu a mai părăsit mănăstirea, decât de trei ori, când a fost scoasă în procesiune. Aceasta s-a întâmplat în anul 1998, în județul Bistrița-Năsăud, unde, după ploi abundente, au avut loc alunecări de teren, în special la Mănăstirea Rebra-Parva. În martie 1999, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj, precum şi în cartierul Mănăştur, cu ocazia împlinirii a trei sute de ani de la minunea lăcrimării.

Ultima data când a fost scoasă în procesiune, s-a întâmplat în urmă cu paisprezece ani, la praznicul Bunei Vestiri din 25 martie 2006, la Catedrala din Cluj-Napoca, cu ocazia înfiinţării noii Mitropolii a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a întronizării de către părintele patriarh Teoctist, a părintelui arhiepiscop Bartolomeu Anania, ca Mitropolit.

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro