Care este poziția partidelor la întâlnirea cu președintele Iohannis? Vezi programul consultărilor

Partidele parlamentare au miercuri consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier, după demisia lui Mihai Tudose.

PSD a propus-o deja pe Viorica Dăncilă, liderul europarlamentarilor PSD şi preşedintele organizaţiei de femei a partidului.

ALDE, partenerul de coaliţie al PSD, a fost de acord cu propunerea, iar reprezentanţii celor două partide vor merge împreună la consultările de la Palatul Cotroceni.

PNL a anunțat că sunt binevenite alegerile anticipate, susținând totodată că sunt pregătiți pentru a prelua guvernarea. Aceeași abordare au și colegii lor din opoziție USR .

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a afirmat că PMP va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

Conform articolului 85 din Constituţie, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Constituția mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Porgramul consultărilor este următorul: PSD-ALDE-ora 12, PNL-ora 13, USR-ora 14, PMP-ora 14.30, UDMR-ora 15, iar de la 15.30 reprezentanții minorităților naționale.

 

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.