ULTIMA ORĂ

Carmen Dan: 5 persoane nevinovate au fost agresate

Ministrul de interne, Carmen Dan a prezentat situația și evenimentele care s-au desfășurat pe data de 10 august. După 9 zile apare o poziție oficială a ministerului.

„Astăzi mi-a fost prezentat raportul solicitat pe tema evenimentelor din 10 august. Nu are rolul de a stabili vinovății.Raportul este clasificat „secret de serviciu”. Unele aspecte nu vor putea fi date publicității.

Încep prin a prezenta scuzele mele pentru cei care au avut de suferit, fie ei civili sau jandarmi.

Au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autori necunoscuți, trei persoane arestate, două control judiciar. 64 de amenzi.

Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe.

A fost începută o verificare internă la Jandarmerie. Au fost identificate până acum cinci cazuri. Rezultatul – la parchetul militar.

Inițial s-a dorit să fie un protest legal, ulterior nu a fost asumat de nimeni. Nu a existat astfel un organizator care să-și asume responsabilitatea legală.

Nu am fost în situația unui protest sponan, protestul a fost anunțat cu mult timp înainte, în mass-media și pe rețelele de socializare.

Nu s-a identificat o criză de ordine publică ce ar fi amenințat stabilitatea și ordinea.

În desfășurarea evenimentelor, ministrul spune că manifestările au provocat reacția jandarmilor încă din după masa zilei de 10 august, când s-ar fi aruncat cu pietre și sticle în jandarmi. Primele manifestări violente au loc, așadar, la ora 16. Jandarmeria a reacționat cu substanțe. Tot la această oră s-ar fi încercat intrarea în sediul Guvernului.

Înainte de ora 17, primul jandarm este rănit, conform declarației ministrului.

La ora 18:00 s-a făcut o ședință cu comandanții din teren la care a participat și un procuror militar, susține Carmen Dan.

Ulterior și-au făcut apariția ultrașii, dar în mod dezorganizat, folosind manifestanții pașnici drept „scut uman”, ceea ce a împiedicat acțiunea forțelor de ordine.

Vine apoi momentul ordinului prefectului.

Acțiunea nu reușește pe b-dul Iancu de Hunedoara, unde se retrăseseră. Ultrașii încep vandalizările.

La 22.53 la 112 se semnalează că la un fast-food de pe Buzești unele persoane se manifestă violent. La 23:01 echipajele sosite anunță că nu există astfel de fapte, vor să se retragă, sunt blocați de oameni, cer ajutor de la Jandarmerie. Este momentul în care cei doi jandarmi sunt atacați. O armă de foc este sustrasă.

Se ordonă intervenția. Au fost situații în care persoane care nu evacuaseră piața au avut de suferit în cursul acestei operațiuni.

Majoritatea civililor au reclamat expunerea la gaze iritant lacrimogene, dar acestea sunt folosite legal, în timp ce nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la un protest.

452 de persoane au primit asistență medicală la fața locului, 70 dintre acestea au fost duse la spital, între care 14 jandarmi. Trei dintre ei au rămas spitalizați.

MAI va trata fără discriminare și echidistant această situație. Acesta este raportul.

În război cu fake news-urile

Ne-am confruntat în această perioadă cu falsuri și minciuni în mass-media și pe rețelele de socializare. Ministrul prezintă mai multe exemple, între care imaginea cu autostrada aglomerată din China, dată ca exemplu pentru vama Borș. Apoi, exemplul cu oameni în căruțuri cu rotile care ar fi fost agresați de jandarmi – femeia s-a aruncat, de fapt, din scaun, iar bărbatul încerca să ia un pistol de la un jandarm. Regretabil și josnic, spune Carmen Dan.

Medicul bătut – respectiva persoană a agresat, are dosar penal pentru ultraj, e sub control judiciar.

Alt exemplu – gazele iritante pot provoca moartea în trei săptămâni.

Jandarmii lăsați în urmă și cazul Ștefaniei – nu s-a întors în Piață, era o colegă. Diagnosticul ei pus inițial a fost traumatism coloană cervicală, apoi a făcut CT.

Jandarmul care plânge față în față cu sora sa protestatară – în realitate, erau imagini din Sofia, din 2013.

S-au folosit, de asemenea, inclusiv la TV, imagini ale protestelor din 2012 din România.

La ora 18.45 ar fi ajuns galeriile de fotbal, iar în perimetrul lor nu s-a intervenit imediat.

Protestul nu a fost asumat de nicio organizație din cele care au anunțat protestul în urmă cu mai mult timp. Nu a fost un organizator, spune ministrul Dan.

foto: libertatea.ro